Ugle

Portrett || Lukas Andersen Hellerud

Med øye for dyra

Lukas Andersen Hellerud jakter med både børse og kamera. I sistnevnte gren er sekstenåringen allerede en prisvinnende utøver.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Lukas Andersen Hellerud

Lukas Andersen Hellerud (16) var bare fem år første gang han var med ut på jakt sammen med bestefar Roy Andersen. Uansett om han var tullet inn i fjellduken for å holde varmen på post, eller strenende over fjellet bak bestefar, var kamera alltid med.

Slik fikk jegerstanden en ny rekrutt, samtidig som naturfotografene har vokst i rekkene. Ikke nok med det. Med en fersk topplassering i Nordic Nature Photo Contest under beltet, har unggutten vist at han har et øye for faget.

– Det er alltid familien som har tatt meg med ut. Enten det er på fjellet eller i skogen, er fotoutstyret med, sier Lukas.

Lokkeren

For omtrent fire år siden satt Lukas og prøvde å pirre råbukkens oppmerksomhet sammen med bestefar Roy.

– Bukken kom på lokken, jeg skøyt og Lukas spratt opp så capsen fløy. «Nå tok vi 'n bestefar» sa Lukas til meg i fyr og flamme, beskriver Roy.

Man lærer mer og mer om foto desto mer man holder på. Det handler om å ikke gi opp.

Morgenfugl

En skulle kanskje tro at sekstenåringer flest ligger og drar seg til langt på dag, men det gjelder altså ikke Lukas. Han har alltid våknet tidlig – en klar fordel når du helst bør være ute i demringen for å ta bilder når lyset kommer. Men det er ikke alltid at godt fotolys er nok. Fotografen må ha artskunnskapen i orden for å klare å finne ønsket motiv.

– Jeg fulgte med i jaktterrenget, og satt opp viltkamera. Likevel sto jeg opp rundt klokken fire hver dag i en uke før jeg fikk et bilde av den brunstige råbukken, forteller gutten. Det er for øvrig ett av bildene Lukas har blitt premiert for.

Rådyr, bukk, brunst

Brå læringskurve

Læringskurven har tidvis vært bratt. Da Lukas var ti år gammel, tittet han ut av vinduet og så en stor skygge ligge i åkeren. Han tok med seg fotoapparatet til faren, og snek seg ut. Da han stolt kom tilbake for å vise fram fangsten, viste det seg å ikke være et minnekort i kamera.

– Man lærer mer og mer om foto desto mer man holder på. Det handler om å ikke gi opp, sier Lukas.

I dag holder han på med foto opp til flere timer hver dag, og han ser for seg at dette er noe han kommer til å drive med resten av livet.

Rovdyrdrømmen

Ikke nok med at han drømmer om en god billedserie av tiur i april og rådyr utpå seinsommeren, han ønsker også å fange noen av Norges mest sky dyr på film.

– Det hadde vært utrolig kult å få tatt foto av gaupe og jerv, sier Lukas.

Lukas tips til deg som vil starte med naturfoto:

• Lær deg å kjenne kamera, SD-kort og overføring av bilder.

• Bruk stativ når du er ute i felt. Det skaper mindre bevegelsesforstyrrelser.

• Skal du ta bilde av ville dyr, er det en fordel med telelinse.

• Ta bilder om morgen og kveld for å fange det gode lyset. Golden hour og blue hour er viktige stikkord.

• Observer dyrene, slik at du vet hvor de er når du skal fotografere.

• Bruk kamuflasje for å forstyrre og stresse de ville dyrene minst mulig.

• Vær godt forberedt før du drar ut. Spør gjerne lokale kjentfolk om tips.

• Det kan fort bli mange timer å vente, smør deg med tålmodighet.

• Er du usikker og vil lære raskt? Bruk YouTube.

Powered by Labrador CMS