Junidag på Mjøsa. Trollingfiskere bruker mange stenger samtidig, og her brukes to ringfrie stenger på hver av de to dypriggene i båten.
Junidag på Mjøsa. Trollingfiskere bruker mange stenger samtidig, og her brukes to ringfrie stenger på hver av de to dypriggene i båten.

Fiskertips

Ringfrie stenger – ikke bare en gimmick

Stenger uten ringer kan ikke brukes til alt, men til dorging og havfiske er de et glimrende alternativ til tradisjonelle ringstenger. Likevel har mange fortsatt til gode å prøve dem.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Min første ringfrie stang var av det utradisjonelle slaget. Ikke bare fordi snøret gikk inni stanga, men fordi det var ei haspelstang. Den ble kjøpt i 1997, og var en sjeldenhet. Mange måtte gni seg i øynene da jeg dro den frem og kastet slukene stygglangt ut på fjorden. Det var en 8 fots utgave av den legendariske Daiwa Emblem-Z Interline -serien. Siden Fireline ble lansert samme år, var stanga plutselig en kastemaskin. Jeg var solgt.
I dag, mer enn 20 år seinere, er denne typen kastestenger fortsatt en sjeldenhet i Norge. De er langt vanligere i Asia og Australia, men her hjemme er de nærmest umulig å oppdrive. De fleste velassorterte utstyrsbutikker har imidlertid ringfrie havfiske- og dorgestenger, og de vekker nysgjerrigheten hos stadig flere sportsfiskere – med god grunn.

Det kreves litt tålmodighet for å tre snøret gjennom stanga, men straks jobben er gjort, er alt såre vel. De fleste lar stengene forbli rigget, med snøret beskyttet inne i klingen.

Multifilament ga suksess

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.