Annonse

Camp Villmark:

Trapper opp bærekraftsatsning

Under årets Camp Villmark, samarbeider Aclima og Selfmade om å lære besøkende å sy. Dette er et promobildet for samarbeidsprosjektet. Initiativet, der også selskapet Recouture er med, kalles Re:Camp.
Prosjektleder Per Anders Iversen i Camp Villmark.
Under årets Camp Villmark, samarbeider Aclima og Selfmade om å lære besøkende å sy. Dette er et promobildet for samarbeidsprosjektet. Initiativet, der også selskapet Recouture er med, kalles Re:Camp.

Lyst til å bli flinkere til å reparere egne turklær, men vet ikke hvordan? Under årets Camp Villmark får du kyndig hjelp bak symaskinen.

Publisert

Midt i mars går årets Camp Villmark (tidligere Villmarskmessen) tradisjonstro av stabelen i Lillestrøm. De siste årene har arrangøren og enkelte av selskapene som stiller opp på messen tilbudt reparasjon av telt, soveposer og turklær. 

I år trapper messearrangøren opp satsingen, med samarbeidsprosjektet Re:Camp.

 – Camp Villmark har i alle år vært en handelsplass, og det skal messen fortsette å være. Nettopp derfor er det mulig å argumentere for at vi er en del av problemet med overforbruket av turklær og utstyr. Vi ønsker å gjøre en innsats for miljøet og inspirere besøkende til å reparere, redesigne, bytte og låne klær og utstyr, sier prosjektleder Per Anders Iversen.

Lær å sy

Re: Camp er et samarbeidsprosjekt med selskapene Selfmade, Recouture og Aclima. Selfmade lærer besøkende å sy sin egen T-skjorte eller pannebånd.

Iversen sier følgende om nysatsingen:

– På Re:Camp får du en gylden mulighet til å slippe kreativiteten fri og tilegne deg kunnskap og ferdigheter som du kan bruke for å kunne skape selv, og ikke minst forlenge levetiden på favorittklærne dine. Dette koster ingen ting, sier Iversen.

Recouture skal inspirerende deg og meg til å tenke helt nytt rundt gjenbruk av gamle tekstiler og redesign/reparasjon av turklær.

– Å få sydd om min brukte anorakk hos Recouture sammen med et åkle koster 5.000 kroner. Det er ofte dyrere enn å kjøpe nytt for «vanlige» folk. Hva tenker du om det?

– Ja, 5000 kroner er unektelig mye penger. Samtidig driver Recouture norsk produksjon og unik design. Vi håper at deres tilnærming kan inspirere flere til å bruke gamle stoffrester og lignende som ligger innerst i skapet til å reparere eller pynte på godt brukte turklær. Lærer vi folk å ta vare på det de har, kan vi sammen gjøre en forskjell for miljøet og samtidig sette søkelyset på overforbruket i klesindustrien, sier Iversen.

Trendy å fikse

Trenger du å reparere en glidelås, få lappet telt eller sovepose, kan du få hjelp hos Barents Outdoor. Leverandøren stiller for tredje året med sitt reparasjonstorg på messen. 

Reparasjon av Barents egne produkter er gratis, har du et produkt fra en annen leverandør som trenger en hjelpende hånd, får du halv pris på fiksejobben.

Utlån framfor kjøp

Flere av de store produsentene av klær og utstyr, har de siste årene begynt å tenke mer og mer nordmenns hang til bruk og kast. Norrøna selger bruke klær, Bergans tilbyr reparasjon, redesign og bruktsalg for å nevne noe.

Fokuset på sirkulære tjenester, reparasjon og gjenbruk har for lengst blitt trendy i Norge. Også utlån av utstyr er økende i Norge. Et slikt tilbud, er utstyrssentralene i BUA-nettverket, som flere steder i landet låner bort friluftsutstyr til barn og unge. 

– Fjellstøvler, skalljakker, fiskeutstyr. Alt koster penger. Vi heier på alle som gjør en innsats for at friluftslivet skal bli tilgjengelig for flest mulig, og prøver å støtte oppunder utlånssentraler, sier Iversen.

Powered by Labrador CMS