Annonse

Straks klart for Camp Villmark

Lars Monsen er en av mange foredragsholderen under årets Camp Villmark. Her er han fotografert på en tidligere messe.

Lyst til å lære barna mer om partering? Eller få reparert turklærne dine? Da bør du ta turen til Lillestrøm i helgen.

Publisert Sist oppdatert

Camp Villmark feirer sitt tiårsjubileum med sin største messe hittil – og lover alt fra reparasjon av turutstyr og klær til omfattende foredragsprogram, matshow en masse og barnevennlig partering. Attpåtil klinker arrangører til med konsert for første gang, med gruppen Staut.

Messa er en videreutvikling fra den tidligere Villmarksmessa, som ble arrangert første gang i 1982. Konseptet Camp Villmark åpnet dørene for første gang april 2015. 

Orden i sakene

Messa på Lillestrøm har i flere år hatt utstillere og samarbeidspartnere som tilbyr reparasjonstjenester. I år stiller Barents Outdoor opp med konseptet UTigjen. Helsportarving Nora Helliksen overtok i sin tid fagfolkene og de gamle produksjonslokalene til Helsport på Melhus utenfor Trondheim, og tilbyr gratis fiks av Barents egne produkter. Du kan også få hjelp til å reparere utstyr fra andre leverandører til halv pris.

– Det er viktig å holde utstyr i bruk så lenge som mulig. Vi har kompetansen som trengs. Dette er vårt bidrag til en mer bærekraftig friluftsbransje, sier Helliksen til Jakt & Fiske.

Selskapet har også stor suksess med å selge brukte telt og soveposer.

For første gang er sybilen til Bergans på plass på Camp Villmark. Her kan du få hjelp til enkle reparasjoner.

Har du en rift i buksa eller lignende? Da kan du få hjelp av sybilen til Bergans, som er til stede på messa for første gang. Det koster mellom 200–300 kroner å få utført enkle reparasjoner på stedet.

– Jeg håper virkelig vi får noe å gjøre! Er det større skader på noen av våre produkter, kan du også levere disse til oss under messa. Vi tar da produktet med hjem til systua, og fikser det der til vanlig pris, sier bærekraftsansvarlig Yngvill Ofstad hos Bergans.

Bare i 2024 har selskapet reparert hundrevis av produkter som jakker, soveposer, telt, sekker og liknende.

NJFFs matinspirator Anine Gutubakken Byles lover spennende og smakfulle matshow under årets Camp Villmark.

Fra jord til bord

NJFFs egen matinspirator, Anine Gutubaken Byles, varter også i år opp med flere matshow sammen med kokkene Svein Jæger Hansen og Joar Sørhoel. Hun lover en smakfullt forestilling. 

– Det er en viktig og givende oppgave å øke kunnskapen om hvordan de fantastiske råvarene naturen gir oss kan bli et smakfullt måltid. Vilt og fisk hører ikke bare festmiddagene til, men gjør seg like godt i hverdagen og på tur. Jeg lover at alle som kommer lærer noe nytt, sier Gutubakken Byles til Jakt & Fiske. 

Både viltgryte med hjort, reinsdyrpizza og lefser med sei, står på menyen. Du kan finne flere av hennes oppskrifter her.

Partering for liten og stor

Sørhoel skal også lære bort partering sammen med fagkonsulent Eivind Lurås fra Jakt & Fiskesenteret. Foredraget pleier å være populært, så her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid. 

Der Lurås viser fra scenen, inviterer zoologen Petter Bøckmann og marinbiolog Pia Ve Dahlen barn bokstavelig talt inn i dyrene i sitt parteringsforedrag «Petter og Pia parterer pattedyr». 

Lørdag skal en avmagret hjort dissekeres, søndag står en nise tatt som bifangst på tur. Barn som er med, får muligheten til å ta på dyrene, undre seg og stille spørsmål. Ve Dahlen mener det er givende å vise fram en annen del av dyreriket.

– Hvor ofte får du gå på oppdagelsesferd inni kroppen til en nise? Dessuten er dette en veldig fin måte å vise fram de andre utfordringene naturen står overfor. Altfor mange er blitt frakoblet naturen, så det er fint å kunne gi en introduksjon fra en litt annen vinkel. Dette skaper alltid undring og begeistring for naturfaget, sier hun til Jakt & Fiske.

Bli kjent med bue

Som kjent er forslaget til den nye viltressursloven ute på høring. En av mange mulige endringer, er hvordan et jaktvåpen skal defineres. Hittil har et jaktvåpen i Norge vært definert som et kruttvåpen. Dersom den nye lovteksten definerer et våpen på en mer teknologinøytral måte, slik det er foreslått, kan det på sikt åpne for jakt med pil og bue i Norge. 

Det har i enkelte miljøer vært stor motstand mot jaktformen her hjemme. Derfor har norske jegere hittil måttet reise til blant annet Danmark og Finland, der jaktformen har vært tillatt i en årrekke

– Vi mener jakt med bue er minst like humant som jakt med rifle. Vi håper flest mulig tar turen innom vår stand for å lære mer om hvordan jakt med bue foregår, og hva slags buer som brukes til jakt. Det vil også være mulig å prøveskyte, forteller Erling Flatby i Norges Buejegerforbund.

Jakt & Fiske utgis av Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). NJFF er en av samarbeidspartnerne til Camp Villmark.

Powered by Labrador CMS