Annonse

Test av CZ 457

CZ 457 Synthetic er en moderne salongrifle med en gammel kjerne.

Arven fra Brno 2

Mange kan huske Brno Modell 2, som nærmest var synonymet til salongrifle før årtusenskiftet. Produsenten har evnet å fornye seg, og dagens CZ 457 er en helt moderne salongrifle.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Salongriflene fra CZ har vært til glede for skyttere i mange tiår. Rifla som har vært med hele veien har ved siste oppgradering fått alle de moderne trekkene. Likevel er mekanismen i stor grad den samme som før.

Nye trekk

Den nye CZ modell 457 Synthetic, er en rifle med system for pipeskift innen de små randtenningspatronene, som i praksis betyr .22 LR, .22 Winchester Magnum Rimfire (. 22 WMR) og .17 Hornady Magnum Rimfire (. 17 HMR). De mest iøynefallende forbedringene er blant annet at skyvesikringen bak hevarmen omsider går samme vei som alle andre boltrifler, og avsikres framover. Dessuten kan sluttstykket fjernes i sikret tilstand.

Bolten har et lavt hevarmsløft på 60 grader, og kan opereres med sikringen på. Toppen av låskassa har spor for kikkertmontasje.

Den har også fått en separat boltutløser på venstresiden av låskassa. Den kanskje beste forbedringen på denne nye modellen, er at heveramsløftet er redusert til 60 grader, og ikke minst at det nye avtrekkerhuset gir et helt supert direkte avtrekk, som dessuten er justerbart i vekt.

To skruer nede i framkant av låskassa frigjør pipa for bytte til annet kaliber. Legg merke til avtrekkerhuset som er den beste ved denne oppgraderingen. Det gir et supert avtrekk som er justerbart i vekt.

Pipeskift

Bakerst på sluttstykket stikker en liten oransjefarget tapp av tennstempelet ut som en indikator for spent våpen. Tennstempelet er gjort lettere for å gi en kortere reaksjonstid ved skudd. Toppen av låskassa har frest et 11 mm spor for kikkertmontasje, som er en god standard for salongrifler. Under kammerdelen sitter to klemskruer, disse frigjør pipa slik at man kan bytte til annet kaliber. Da må først skjeftet fjernes.

Modellen har en svart stokk laget av fiberarmert kunststoff. Grepsfeltene er utstående rektangulære felter, som tar seg godt ut på det bratte pistolgrepet og det kraftige, rette fortreet. Doble reimfester foran for tofot gir et arbeidsvillig inntrykk.

Denne rifla likte også presisjonspatronene fra SK, men var ikke kresen på ammunisjonen.

God presisjon

Testrifla i kaliber .22 LR samlet godt med den ammunisjonen den ble matet med. Best resultat ga SK Rifle Match, men også RWS subsonic hollwpoint og Winchester T22 ga de samme tette klyngene på 30 meter. Riflas gode og direkte avtrekk gjorde det mulig å tette gruppene, og bolten gled overraskende lett og presist i kassa, trolig godt styrt av utleggeren i bakkant, som fyller sporet for hevarmen.

Magasinet har det samme smale, gamle designet, men fungerer fremdeles uten problemer. Det er enkelt å fylle med patroner, og sitter godt og tett i brønnen. Den fyldige syntetstokken gir rifla et voksent preg til tross for den lave vekta. Det gjør at rifla er god å skyte med – både liggende med tofot og stående med lang arm.

CZ 457 Synthetic er en salongrifle som har hengt med i tiden og har alle de kvalitetene en slik rifle skal ha. Jeg mener at dette er et godt kjøp for en presis og moderne salongrifle, som dessuten er en systemrifle som kan bygges om til en effektiv småviltrifle i .17 HMR.

CZ 457 Synthetic

PRODUKTFAKTA: Boltrifle for randtenningspatroner. Lengde 98 cm. Vekt 2,4 kg. Kaliber 17 HMR (1:9) | 22 LR (1:16) | 22 WMR (1:16) Magasinkapasitet: 5 patroner. Skjeftelengde: 35,6 cm. Pipelengde: 51 cm. Gjenget for lyddemper 1/2×20 UNF

LEVERANDØR: Schou Våpen AS

PRIS: kr 8590,-

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS