Annonse

Test av Sako Modell 85 Black Wolf

Sako har tatt etterspørselen etter anatomiske skjefter på alvor. Med Black Wolf får du banestokken med på kjøpet. De brede knappene gir enkel justering av både lengde og høyde på stokken.
Sako har tatt etterspørselen etter anatomiske skjefter på alvor. Med Black Wolf får du banestokken med på kjøpet. De brede knappene gir enkel justering av både lengde og høyde på stokken.

Anatomisk Sako

Spesialstokker tilpasset diverse riflemodeller selger godt. Sako svarer på trenden ved å tilby et vellykket anatomisk skjefte på sin Sako 85 Black Wolf riflemodell.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Sako Modell 85 er langt fra ny, og kommer stadig i nye utgaver. Mye er små modifikasjoner, men Sako Black Wolf utmerker seg med en kraftig, regulerbar stokk i moderne design. Samtidig som den er laget for mest mulig stødighet, har den et reint uttrykk som skiller den fra de mer taktiske stokkene.

Den er laget i mørkegrå, nesten svart laminert treverk, og har et godt design.

Pistolgrepet peker ut til høyre og gir suverent grep.
Pistolgrepet peker ut til høyre og gir suverent grep.

Pistolgrepet er bratt og kraftig sidestilt i vinkel utover. Det gir et virkelig dypt grep for hele hånden, og har et eget spor for avtrekkerfingeren. Også tommelen har fått et eget leie som gir en god motvekt til avtrekkerfingeren.

Nettskjæringen er dyp og sitter godt i hånden. Forskjeftet er bredt og helt flatt på undersiden, med et bredt nettskjæringsfelt her også. Dette er ikke noe for links skyttere.

Enkel justering
Stokken er utstyrt med to standard reimfester foran, der den ene er egnet til å feste en tofot. Reimfestet bak sitter på venstresiden av stokken, for ikke å være i veien ved liggende skyting.

Kolbekappen er regulerbar i lengde ved hjelp av en bred trykknapp på siden av kolben, som gir en lengde til avtrekker fra 35,5 til 38,5 cm. Du bør med andre ord ikke ha veldig korte armer. Justeringen er svært lett å betjene, men kappen faller lett helt ut av stokken om du trekker for hardt. Også kinnstykket er regulerbart med samme type mekanisme, inntil 3 cm i høyden.

Sako leverer 6 ulike lengder På sine låskasser. Her er en «Short action» for .308 Winchester.
Sako leverer 6 ulike lengder På sine låskasser. Her er en «Short action» for .308 Winchester.

Topp avtrekk
I stokken ligger en plate i stål som sikrer maksimal kontakt med mekanismen. Pipa er kraftig flutet og uten siktemidler, men er ferdig gjenget for lyddemper. Sluttstykket har kontrollert mating, der patronen sklir direkte opp under utdragerkloa på vei inn i kammeret.

Sikringen bak hevearmen har en egen knast for frigjøring av sluttstykket i sikret tilstand. Avtrekket er regulerbart og i toppklasse. Magasinet er særdeles velfungerende. Det er et boksamagasin i stål og med tilbringer i aluminium.

Magasinet sitter helt støtt i flukt med underbaslaget. Det rommer 5 patroner med sjeldent fiklefri mating selv når det sitter i børsa. Rifla er for øvrig uten plastdeler.

Gode samlinger
Testrifla i .308 Winchester var god å skyte med i flere stillinger. Det brede forskjeftet gir god kontakt både med lang arm og sittende på stubbe. Med tofot gjør kolbejusteringene at du kan komme lavt mot bakken for en rolig posisjon. Særlig her var det skråstilte pistolgrepet behagelig.

Presisjonen i rifla holder hva Sako lover, og 9,7 grams Norma Trainer satt den fine små grupper. Det samme gjorde 11,7 grams Norma Oryx. Ladegrepene er glatte til en rifle med kontrollert mating å være.

Sako Black Wolf er et godt alternativ til både jaktfelt og elgbane, og har et reint nok snitt til å bli med ut på jakt dit det ikke er for langt å gå.

PRODUKTNAVN: Sako Modell 85 Black Wolf

PRODUKTFAKTA: Presisjonsrifle for konkurranse og jakt med anatomisk skjefte. Vekt 3,9 kg. Direkte avtrekk justerbart mellom 1 og 2 Kg. Skjefte i laminat. Stokklengde regulerbar 35 – 38,5 cm, regulerbar kinnstøtte. Kraftig asymmetrisk pistolgrep. 5 skudds boksmagasin. Flutet pipe på 51 cm med riflestigning 1–11 tommer, og M15x1 gjenger for lyddemper.

PRIS: Sako Modell 85 Black Wolf .308 Win: kr 26990,-

LEVERANDØR: Schou Våpen AS

Powered by Labrador CMS