Annonse

Bok || Laks

Valles villmarkslaks

Randulf Valle er på sitt på beste når han skildrer fisketurene langt nord i ødemarka.

Publisert Sist oppdatert

Laks – Historien om en fantastis fisk og tre litt under middels fiskesesonger

Forfatter: Randulf Valle

Forlag: Cappelen Damm, 2023

Sider: 366 sider

Pris: 350,-

ISBN: 9788202787660

Det innledes med svovel over bibelbeltet, før turen går til forskningselva Ims og jakta på de ulike laksestammers vandringsruter, fiskerike Tengs, et besøk i fiskefella i Etne, før Randulf Valle sikter inn på Eidfjord og den kraft- og oppdrettsvoldtatte Hardangerfjorden.

Forfatteren er på turne og har det ikke travelt. Først halvveis i boka er han framme ved tragedien Vosso, men da har vi fått særdeles god innsikt i de utfordringer villaksen står overfor. 

Boka er solid sakprosa om laksens biologi og villaksforvaltning, hvor forfatteren blant annet gjør et dypdykk i «fang – og slipp» debatten og forvaltningstragedien Tana.

Visste du f.eks. at det finnes to typer laks: forsiktige og aggressive?

Bokas beste kapitler er imidlertid der vi møter laksefiskeren Valle i ødemarka lengst i nord, dit få er villige, eller orker å gå, inn til de øvre partiene av Karasjohka. Randulf og fiskekamerat Thomas foretrekker fjellstøvler og overnatting under åpen himmel. 

Her, ved Tanas fødsel, slipper den skjønnlitterære pennen seg løs, drømmene er gjenkjennelige, det er personlig uten å bli påtrengende – og det store forbildet – ikoniske Hans Lidman, ville nikket anerkjennende.

Powered by Labrador CMS