Danmarks Jægerforbund:
Vil fase ut oppdrettsender
I løpet av fem år kan det være kroken på døra for oppdrett og utsetting av stokkender i Danmark.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
– Vi må flytte fokus fra utsetting av oppdrettsender til vill fugl, og arbeide for å få økosystemene til å fungere igjen slik at det er naturen selv som produserer stokkender. Vi har et kollektivt ansvar for å sikre jaktas aksept i samfunnet.
Det sa formann Claus Lind Christensen i Danmarks Jægerforbund på representantskapsmøtet i sommer, hvor forslaget til Viltforhandlingsrådet i Danmark ble vedtatt. Det er imidlertid danske miljømyndigheter som tar en endelig avgjørelse i saken.
Konkret betyr det at danskene trolig faser ut oppdrett og utsetting av stokkender i løpet av de neste fem årene, mens utsetting av fasaner og rapphøns i første omgang får fortsette i ti år til.
Omstridt
Danskene har en formidabel jakt på gressender sammenlignet med Norge. De mange grunnvannsområdene langs kysten, sammen med våtmark, er svært gode biotoper for ender og andejakt.
Mesteparten av den omfattende, og lenge omdiskuterte, «industrijakta» på stokkender er imidlertid basert på et betydelig oppdrett og utsetting av fugl, beregnet av Aarhus Universitet til 350 000 årlig. Det er fem ganger flere stokkender enn det jegerne har oppgitt.
Av fasaner er rundt en million fugler rapportert utsatt, reelt antall er trolig nærmere 1,5 millioner fugl årlig.
– Vi må erkjenne at utsetting av fugl til jakt ikke er realistisk på sikt, sier Christensen til danske Jæger.
Viltkonsulent Olav Greivstad i NJFF støtter denne tankegangen.
– Å bedre forholdene for viltlevende fugl, framfor massiv utsettinger, er det all grunn til å bifalle.