Annonse

Derfor har ammunisjonsprisene skutt i været

Er du blant dem som til nå har tæret på ammunisjon du handlet i fjor? I så fall må du belage deg på å grave langt dypere i lommeboka neste gang du skal handle.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Mens du i fjor kunne kjøpe leirdueammunisjon for under 2 kroner skuddet i butikkene, må du i år regne med priser på opp mot 3 kroner, altså en økning på om lag 50 prosent.

Også prisen på rifleammunisjon er i ferd med å fly til værs, opplyser daglig leder Morten Landrø hos våpen- og utstyrsleverandøren Magne Landrø AS.

– Nå er det svært mange uheldige faktorer som har slått inn og virker prisdrivende i hele markedet. Dermed har heller ikke fabrikkene kontroll på kostnadene, og tør ikke å låse prisene. Det er også vanskelig å få tak i nok ammunisjon, sier Landrø.

Prisgalopp på råvarer

Pandemien har skapt utfordringer både for produksjon og frakt verden over, noe som for lengst har bidratt til prisøkning på en rekke varer. Da mange i vinter øynet et håp om mere normale tider, invaderte Russland Ukraina. Det ga kraftige ringvirkninger inn i et allerede anstrengt marked.

Les også: Derfor er det i praksis blyforbud

Den siste tiden har vært preget av prisgalopp på råvarer innen alt fra energi til metaller og jordbruksvarer. Det får også sluttbrukerne merke, enten man skal handle brød eller ammunisjon.

Svir mest for de aktive

Prisøkningen har vært størst på hagleammunisjon, men også rifleammunisjon forventes nå å bli vesentlig dyrere.

– Vi regner med en økning på mellom 10 og 15 prosent. Det vil selvsagt svi aller mest for aktive skyttere, som kanskje skyter flere tusen skudd i året, og vi frykter jo at det skal påvirke rekrutteringen framover, sier Landrø, som også er Norges ledende leverandør av ammunisjon og materiell til Det frivillige Skyttervesen (DFS).

I tillegg til høyere priser, sliter også bransjen med å få levert nok av enkelte typer ammunisjon.

– For vår del har vi bra med treningsammunisjon til rifle på lager, men sliter med å dekke etterspørselen etter jaktammunisjon. På haglefronten har vi klart å sikre oss forsendelser av både jakt- og treningsskudd i tiden framover.

– Svært uheldig

Jaktkonsulent Vidar Nilsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund er også bekymret for rekrutteringen til jaktskyting om prisene blir for høye. Han betegner begrenset tilgang på jaktammunisjon som svært uheldig, nå som vi nærmer oss en ny jaktsesong.

– I år vil det nok være en fordel om man er litt fleksibel på valg av ammunisjon, da mange trolig vil kunne oppleve at favorittpatronen er utsolgt.

Guide: De beste patronene til rype- og skogsfugljakt

Hva angår høye ammunisjonspriser, påpeker Nilsen at selv om vi nå ser en markant økning, er Norge fortsatt blant de rimeligere landene å skyte i.

– Veldig mye av skyteaktivitetene her er basert på frivillighet og dugnadsarbeid. Lag og foreninger gjør også så godt de kan for å tilby medlemmene overkommelige priser på ammunisjon. Dermed blir ikke totalkostnaden så stor som man ser i en rekke andre land, hvor disse aktivitetene er langt mer kommersialisert, sier han.

Powered by Labrador CMS