Test av Red Moose Tarvas 150 gr/9,7 gram kaliber .30

Red Moose Tarvas 150 grain er en forholdsvis lett homogen messingkule med godt presisjonspotensial for storviltjakt.
Red Moose Tarvas 150 grain er en forholdsvis lett homogen messingkule med godt presisjonspotensial for storviltjakt.

Lette messingkuler

Finske Red Moose produserer noen interessante homogene messingkuler med det klingende navnet Tarvas. Vi har prøveskutt.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel. Informasjonen som fremkommer kan være utdatert.

I kaliber .30 lager de fire varianter. De tyngre har jeg presentert før, men nå har jeg også skutt rein med den letteste 150 grain/9,7 gram kula. Fordelen med denne lette kula er at den gir litt høyere hastighet og flatere kulebane. Den tillater også litt slakere riflestigning enn sine lengre brødre. Her hjelper det også at kulene er relativt sylindriske i formen.

Den kraterformede tuppen gir litt dårligere flygeegenskaper (ballistisk koeffisient) enn konkurrenter med plasttupp, men på nordiske skuddhold er dette underordnet. Red Moose er listet opp i Vithavuoris ladetabeller, og jeg ladet en serie patroner med N150 i kaliber .308 Win. Kulene ga svært god presisjon i min gamle og slitte Ultra Light Arms, med overlappende kulehull i trekløver.

En ladning på 46 grains N150 ga 810 m/s utgangshastighet i et slitt løp på 49 cm, og er nær det maksimale ut fra produsentens ladedata. Tarvas ekspanderer lite, men former i stedet en dyp grop i tuppen ved anslag for å gi maks sjokkeffekt i vannmettet vev.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.