Annonse

Test av Tarvas Lead free bullets

Blanke messingen

En finsk entusiast har startet produksjon av kuler laget av messing. Tarvas «Lead free bullets» kommer etter hvert i en rekke kalibere og vekter for hjemmeladere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Tarvas Lead free bullets

PRIS: Patroner i kaliber .308 Win, GGG Tarvas 10,7 gram: 650,- for 20 skudd.

PRIS: Red Moose Tarvas kaliber .30 10,7 grams kule: kr 19,25 pr. stykk.

IMPORTØR: Våpensmia AS

Produsenten har nylig også tatt opp produksjon av ferdige patroner gjennom et samarbeid med italienske GGG ammo.

Gründeren Vesa Nurminen utfordrer det vi er vant til å tenke om en jaktkule. Hans ide er en kule som har høy rettlinjet gjennomtrengningsevne, som gir lite kjøttødeleggelser og rask immobilisering av viltet.

Kulekonstruksjonen er en homogen messingkule med avsmalnet base, riller på sidene og en forholdsvis åpen og dyp hullspiss. Denne ekspanderer hurtig til et visst punkt, men sjelden mer enn 1,2 ganger kulediameteren. Ekspansjonen skal være sikker mellom 500 og 900 m/s.

Hullspissen danner en trompetliknende fordypning i kulespissen. Denne konkave spissen skal stue opp en lang, hydrostatisk sjokkbølge i bløtt, veskerikt vev som indre organer. Det er dette sjokket som skal gi et raskt fall. Det mer fiberfylte muskelvevet vil penetreres uten samme virkning, og derfor med mindre boldslått kjøtt. Produsenten dokumenterer virkningen gjennom en undersøkelse fra praktisk jakt med 100 felte hjortedyr, samt omfattende forsøk med ballistisk gel. Det hevdes også et kulene gir minimal mantling og forlenger levetiden på pipa.

Produsenten Red Moose Ltd har på sine nettsider www.redmoose.eu en omfattende ladeinstruksjon med ladedata, særlig for finske kruttyper. Nettsidene gir også en innføring i konseptet bak kulene.

Kulene ekspanderer lite, men beholder en effektiv hullspiss hele veien gjennom viltet. Her et utvalg kuler med ekspansjon på ulike hold.

Vi har ikke hatt anledning til å jakte med kula. Vi har derimot prøveskutt de ferdigladde Tarvas patronene i kaliber .308 med 10,7 grams kule, i to forskjellige våpen. Utgangshastigheten med 50 cm pipe lå i overkant av 800 meter per sekund, som samsvarer med de oppgitte 825 m/s på esken. Slike data er vanligvis testet med noe lenger pipe. Presisjonen her lå på 35 til 40 mm, som er akseptabelt til storviltjakt.

Jevn presisjon

Red Moose Tarvas kuler for hjemmelading har vi også prøveskutt i kaliber. 308 Win. Vi har ladet med kaliber .30-kula i 10,7 gram. Den ga god og jevn presisjon med rundt 25 mm samling på 100 meter. Med 43 grains Vithavouri N140 kopierte vi hastighetene til fabrikkammunisjonen i vårt våpen, uten at dette gjelder for alle andre rifler. Ekspansjonen i vann viste samme mønster som produsentens, som er skutt i ballistisk gel. Red Moose Tarvas kuler er en spennende ny retning innen rifleammunisjon, særlig i tider da bly blir mer og mer kontroversielt.

Powered by Labrador CMS