Annonse

Fiskertips

Abborfiske med moderne metoder

Den folkekjære abboren er mer enn fiske med meitemark og isopordupp. Prøver du moderne agn og metoder, er kilosfisken innen rekkevidde.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Med sin lukkede svømmeblære og evne til å sture over flere dager, er abboren, og framfor alt den virkelig store abboren, en sær fisk for oss sportsfiskere. Noen ganger føler du at du har knekt alle koder, andre dager er helsvarte, hvor ingenting fungerer.

Spinnfiske med jigger i ulike former og fasonger, er allment kjent som noe av det beste å jakte abbor med. Samtidig rommer jiggfisket mye mer enn en j-jigg med gul kropp og rødt blyhode. Personlig har jeg hentet inspirasjon fra Tyskland, Nederland og Sverige.

Aktiv rovfisk

Storsjøen i Odalen i slutten av juni: Jeg setter ut båten på Sand og styrer ut det trange sundet med utsikt ut mot øyene. Vannflata er speilblank med

perfekte forhold for å kunne se abborjagene.

Abboren er en aktiv rovfisk som beveger seg i takt med byttefisken, så det er aldri enkelt å finne disse jagene. Ved forrige besøk holdt de seg langs den østre bredden. Enkelte ganger jakter de på dypkanten utenfor de ytterste øyene. I dag håper jeg på måkeshow over det store platået midt ute i hovedbassenget av Storsjøen.
Ekkoloddet viser en svak skrent på seks meter. Bøylen slås over, multisnøret ligger kasteklart over pekefingeren og sjøen bader i sol. Jeg står i baugen og speider etter aktivitet. Meteorologene lovte svak vind mot klokka 10.00, og heldigvis kommer den. Jeg plasserer båten midt på det store platået, vinden forflytter meg i perfekt fart sørover mot de ytterste øyene.

Artikkelforfatteren med en flott jiggfanget abbor i Storsjøen i Odalen.

Det første hogget

Uten forvarsel braker det løs 15 meter fra båten, en stor abbor bryter overflaten med sin karakteristiske piggete ryggfinne. Umiddelbart skriker det i en måke, flere tar til vingene og plutselig er det hele i gang. I et massivt jag av flere store fisker, flykter byttefisken for livet. I all hast plasseres båten i utkanten av jaget uten å skremme fiskene, og etter et par velrettede kast på de tunge vakene faller det første hogget på jiggen. En fin abborkubbe glir snart inn i håven.

Deretter går det slag i slag, jagene blir flere, og det er måkeshow. Med seks fisk fra 760 gram til 1020 gram, hvor av tre over kiloen, er jeg godt fornøyd. Et eksemplar på rundt halvannen kilo følger jiggen helt inn til båtsiden, men nekter å ta.

Ved å vertikalfiske under ekkoloddsvingeren, og ved å tune inn ekkoloddet på denne fiskeformen, vil du kunne se bevegelsene til både jigg og fisk.

Langs bunnen

Storsjøen i Odalen, 5. august: Igjen kommer vinden rundt klokka 10.00, og abborjagene starter. Jeg har fått selskap på den store innsjøen, flere jiggfiskere kan melde om noe mer kroksky og skeptisk storfisk. Det er ingen tvil om at all aktiviteten påvirker storabboren. Likevel blir det nok en fin serie, hvor største abbor veier 1100 gram.

De største jagene inntreffer rundt kl. 12.00, deretter er det fullstendig dødt utover ettermiddagen. Kantene ned mot dypets avsøkes, likeledes de store platåene, og her er små ansamlinger byttefisk og storabbor. Med vertikaljigg og dropshot-takler lures en og annen fisk. Når kvelden kommer kan jeg notere ytterligere fire fisk rundt kiloen. Er fisket tregt, handler mye om å skifte taktikk og tempo i fisket.

Speilblank overflate er perfekt for å speide etter de første jagene.

Vrient og uforutsigbart

Storsjøen i Odalen, 10. august: Jakta på storabbor er blitt en liten besettelse. Igjen er forholdene tilnærmet identiske som fem dager tidligere. Utviklingen i fisket synes klar: Måkeshowene drar i gang noe seinere, er mer oppstykke og ikke fullt så massive som tidligere på sesongen. Storabboren virker dessuten vanskeligere å overliste. Jeg tester alt av mulige jigger i naturlige byttefiskfarger, og de med sterke signalfarger, men resultatet uteblir.

Langs den vestre dypkanten i sjøen treffer jeg en lokal specimenfisker. Han melder om tregt fiske, men kan likevel notere åtte abbor over 1100 gram og rundt 30 fisk totalt i løpet av dagen. Selv må jeg notere bomtur i fangstloggen – målet om eksemplaret over 1500 gram kan bli en større utfordring enn først antatt!

Fiske med shadjigg

Aktuell hele sesongen, særlig juni-september. Prøv jiggen over grunner, langs dypkanter og pelagisk når abboren jager i varmt vann. Fiskes rykkvis langs bunnen, mer monotont høyere i vannet og med høy hastighet ispedd spinnstopp når fisken er meget aktiv.

Takkelknyting: Rigges til hovedsnøret (multifilament) via en 0,25-0,32 mm fluorkarbonfortom og enkel safelock-svivel, tilpasset jiggens størrelse.

Shadjigger tilpasset abborfisket er ensbetydende med stor fisk. Her et par giftige fra Westin.

Favorittjigger: 10 og 12,5 cm Cannibal Shad fra Savage Gear i fargene Minnow, Blue Shiner. 9 cm Shad Teez fra Westin i fargene Headlight, Bass Orange, Official Roach og Lively Roach. Vekta på jigghodet tilpasset dyp og kasteavstand, 10-30g.

Stang og snelle: En medium rask og lett stang på 8–9 fot med noe rygg og følsom tupp. Haspelsnelle i størrelse 1000–2500 med 0,15-0,20 multiline.

Fiske med vertikaljigg

Best i mai-september. Fiskes over grunner, langs dypkanter og nær gyteområder. Fiskes vertikalt og rolig langs bunnen, rykkvis når fisken stiger og viser interesse. Bruk ekkolodd aktivt, fisk under giveren for å se jiggens og fiskens bevegelser.

Vertikaljiggenes langsmale kropp og ulik utførelse på halepartiet, gir deg jigger med ulike bevegelsesmønstre – perfekt til enhver tenkelig situasjon. Legg merke til stingertreblekroken festet til jiggens øye, nødvendig når abboren halebiter.

Takkelknyting: Rigges til hovedsnøret (multifilament) via en 0,25-0,32 mm fluorkarbonfortom og enkel safelock-svivel, tilpasset jiggens størrelse.

Favorittjigger: Culprit Shad, Slayer, Warrior og Crusader 4-4½, og spesielt Fin-S Fish 5¾ i naturlige, nøytrale byttefiskfarger. Vekt på jigghodet tilpasset dyp og fart/avdrift, 5–40 g.

Stang og snelle: En kort vertikaljiggstang på 6–7 fot med rygg og følsom tupp. Lavprofil multisneller i 1000-størrelse med twitchbar, forsynt med 0,10-0,20 multiline.

Fiske med dropshot

Mest aktuell i april-juni og september-oktober. Prøv den nær gyteområder og strukturer der vanlig jiggfiske er vrient. Perfekt i kaldere vann. Fiskes rolig og rykkvis på og like over bunnen innenfor den samme kvadratmeteren. Avstanden mellom jigg og bunn justeres etter hvor søkket knipes fast på søkkefortommen.

Takkelknyting: Rigges til hovedsnøret (multifilament) via en minisvivel. Kroken i takkelet knytes til fortomsmaterialet

En fiskeimiterende jigg integrert i et dropshot-takkel, gir direkte overføringer av stangbevegelsene. Søkket kan knipes fast og justeres opp og ned på endefortommen slik at jiggen kan fiske i ulike dybder like over bunnen. Søkket skal alltid ha bunnkontakt under dette fisket.

med en palomar- eller opphengsknute, slik at kroken står vinkelrett ut fra fortommen. Søkket knipes fast i den frie fortomsenden under kroken på valgfritt sted. Dette bestemmer hvor høyt jiggen fisker over bunnen.

Favorittjigger: 10 cm Dying Minnow fra Savage Gear i naturlige byttefiskfarger. 7,5 cm Blood Teez fra Westin. 9 cm Mega Teez fra Westin i fargene Motoroil, Headlight og Baitfish. Dropshotsøkket tilpasses kasteavstand, dyp og avdrift, 10–40 g.

Stang og snelle: En kort dropshotstang på 7–9 fot med god rygg og følsom tupp. Haspelsnelle i størrelse 1000-2500, utstyrt med 0,15-0,20 multiline.

Fiske med jikarigg

Aktuell hele sesongen. En jiggpresentasjon som kan fungere når alt annet svikter. Prøv over grunner og langs dypkanter. Perfekt til det rolige fisket der jiggen slepes langs bunnen.

Jikariggen er spesiell, en slags dropshot-variant, men helt nede på bunnen. Fisk den aktivt og med små rygg, forsøk å imitere en gravende fisk i løse bunnsedimenter. Legg merke til stålsøkket med avstandsstykket festet direkte til safelock-hempen.

Takkelknyting: Rigges til hovedsnøret (multifilament) via en 0,25-0,32 mm fluorkarbonfortom, som knytes direkte til jikariggens svivel og stavsøkke. Stavsøkkene kan du lage selv av en avklipt, langskaftet krok.

Favorittjigger: 9 cm Hypo Teez fra Westin i fargene Headlight og Official Roach. Bly- eller tungsteinsøkke, tilpasses kasteavstand, dyp og avdrift, 5–30 g.

Stang og snelle: En medium rask og lett stang på 8–9 fot med noe rygg og følsom tupp. Haspelsnelle i størrelse 1000-2500, utstyrt med 0,15-0,20 multiline.

Fiske med nekorigg

Aktuell hele sesongen. Kan også fungere når alt annet svikter. Prøv over grunner og langs dypkanter. Perfekt til både det rolige og mer aktive fisket. Fungerer best med langmyke, marklignende jigger for maks bevegelighet.

Nekoriggen er som skapt for marklignende jigger og langsmale jigger med ekstremt fleksible og bevegelige jiggkropper. Legg merke til monteringen av krokene, spesielt der kroken stikkes under en bit krympeslange for perfekt presentasjon.

Takkelknyting: Rigges til hovedsnøret (multifilament) via en 0,25-0,32 mm fluorkarbonfortom, som knytes direkte i j-kroken, tilpasset jiggens størrelse. J-kroken festes under en bit krympeslange eller egnet strikk som træs inn på jiggkroppen. Kan også træs gjennom selve jiggkroppen.

Favorittjigger: 10 cm Ring Teez fra Westin i fargene Real Deal og Motoroil Gold. Corkscrew-jigghodet, eller en vanlig treskrue med skarpe gjenger, skrus inn i jiggens hode, og tilpasses kasteavstand, dyp, avdrift og hvor tunge jiggens bevegelser skal være, 3–10 g.

Stang og snelle: Velg en medium rask og lett stang på 8–9 fot med noe rygg og følsom tupp. Haspelsnelle i størrelse 1000–2500 forsynt med 0,15-0,20 multiline.

Fiske med offset-krok

Aktuell hele sesongen. Bra over grunner og langs dypkanter. Den skjulte offset-kroken tillater presentasjon i tett vegetasjon.

Offset-riggen bruker du inne i tett vegetasjon. Kroken ligger langsmed jiggens rygg, og vil prikke perfekt når abboren hogger og riggen strammes i mothogget. Legg merke til stålsøkket og festet i bakkant av krepsejiggen.

Takkelknyting: Rigges til hovedsnøret (multifilament) via en 0,25-0,32 mm fluorkarbonfortom og enkel safelock-svivel, tilpasset jiggens størrelse.

Favorittjigger: 10 cm 3D Reaction Crayfish fra Savage Gear i fargene Magic Brown og Red. 9 og 13 cm Hypo Teez fra Westin i fargene Headlight og Official Roach. Tungstenrigg til krepsejiggene, glidende blysøkke foran svivelen til fiskejiggene. Tilpasses kasteavstand, dyp og avdrift, 5–30 g.

Stang og snelle: Bruk en medium rask og lett stang på 8–9 fot med noe rygg og følsom tupp. Haspelsnelle i størrelse 1000-2500, forsynt med 0,15-0,20 multiline.

Powered by Labrador CMS