Annonse

Landbruksdirektoratet:

Vurderer midlertidig «frislipp» av jegerprøvekurset

Landbruksdirektoratet vurderer nå å la enkelte aktører få arrangere jegerprøvekurs uten å være med i et studieforbund  – og varsler at antallet studieforbund i Norge vil minke. NJFF roper varsku.

Publisert Sist oppdatert

Det skapte aldri så lite forvirring da Åsane Jeger og Fiskerforening (Åsane JFF) via sosiale medier varslet at foreningen skulle gjennomføre jegerprøvekurs denne våren. 

Årsak? Åsane JFF ble ekskludert fra Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) ved årsskiftet 2022/2023, blant annet fordi foreningen ikke ønsket å innføre NJFFs nye, sentrale vedtekter. Dermed røk også medlemskapet i Studieforbundet natur og miljø. Det er nettopp medlemskap i et studieforbund, som har vært kravet for å kunne gjennomføre jegerprøvekurs.

I disse dager vurderer imidlertid Landbruksdirektoratet at et begrenset antall aktører for en begrenset periode kan få arrangere jegerprøvekurs – uten å være tilsluttet et studieforbund.

– Vi trenger å høste erfaringer med både positive og eventuelle negative konsekvenser av å arrangere jegerprøvekurs utenfor studieforbundene. Vi har ikke tatt en endelig beslutning, men kommer kanskje til å la noen interesserte få gjennomføre jegerprøvekurs, sier Lars Bendik Austmo i Landbruksdirektoratet til Jakt & Fiske.

– Og Åsane JFF er en av disse aktørene?

– Både Åsane JFF og et knippe andre aktører har tatt kontakt. Poenget her at Miljødirektoratet i sin tid starten en prosess med å evaluere dagens jegerprøveordning. Denne prosessen har vi overtatt da vi overtok forvaltningsansvaret. Og da er det naturlig at vi ser nærmere på spørsmålene Oslo Economics tok opp sin rapport.

Rapporten Austmo viser til, heter «Evaluering av jegerprøveordningen» og ble publisert i desember 2023.

I rapporten står det blant annet:

«Videre mener vi at det er forhold som taler både for og imot å opprettholde dagens krav om at jegerprøvekurs skal arrangeres i regi av studieforbund, i tråd med voksenopplæringsloven. Fjerning av kravet vil legge til rette for flere aktører og økt konkurranse om deltakere på jegerprøvekurs. Dette kan bidra til mer effektiv drift og økt kvalitet. Vi forventer imidlertid at denne effekten i størst grad vil finne sted i sentrale strøk der det er stort tilfang på kandidater. Vi mener det er betydelig usikkerhet knyttet til om mindre kommuner, med færre jegerprøvekandidater, vil dra nytte av de samme effektene, og at det er en risiko for økt sentralisering av kursvirksomhet.»

– Vår oppgave er først og fremst å sikre et godt og bredt jegerprøvetilbud. Og med det mener vi et kurs med høy kvalitet, til en pris som vil være overkommelig for de fleste, på et sted i nærheten av der folk bor. Rekruttering til jegerstanden er en viktig del av det å opprettholde den allmenne aksepten for jakt i Norge, og det vil vi legge til rette for, sier Austmo.

– Kommer endringer uansett

Fram til i dag, har det vært fem studieforbund som har tilbudt jegerprøvekurs i Norge. Austmo varsler at det i løpet av året vil skje endringer i antallet studieforbund.

– Det er naturlige grunner til at vi i løpet av året trolig vil sitte igjen med ett studieforbund i Norge, og det er studieforbundet natur og miljø. Dette er også en viktig grunn til at vi trenger å høste erfaringer med å la aktører utenfor et studieforbund arrangere jegerprøvekurs, sier han. 

Venter på svar

Det er denne prosessen i Landbruksdirektoratet som er bakgrunnen for at Åsane JFF har planlagt jegerprøvekurs i vår. For øyeblikket foreligger det imidlertid ingen bindende avtale.

– Vi kjenner oss trygge på at vi kommer til å få grønt lys, sier leder Roald Carlsen i Åsane JFF.

Han peker på at foreningen gjennom årene har utdannet flere tusen jegere, og reagerer på at studieforbundene selv styrer hvilke foreninger eller organisasjoner de tar opp som medlemmer.

– Vi har et av landets største skyteanlegg, et stort kurssenter og 26 godkjente jegerprøveinstruktører. Jeg vil nesten si at ingen har bedre forutsetninger for å gjennomføre jegerprøvekurs enn oss, sier Carlsen. 

Foreningen fikk avslag på sin søknad om medlemskap i Studieforbundet næring og samfunn, og søkte om medlemskap i Studieforbundet natur og samfunn etter at fjorårets opptak av nye medlemmer var gjennomført.

Ifølge Carlsen var det rimelig klart at Åsane JFF neppe ville få medlemskap i Studieforbundet natur og miljø. Han mener NJFF, som største aktør, i praksis «styrer» avgjørelsene til studieforbundet.

– Nå ønsker vi å kjøre prosessen med Landbruksdirektoratet. Vi har blitt lovet et svar denne uken, sier han.

– Har en naturlig paraplyorganisasjon

Leder Tine Bjonge i Studieforbundet natur og miljø tilbakeviser påstanden fra Carlsen i Åsane JFF om at studieforbundet styres av NJFF.

– NJFF har selvsagt stemmerett på årsmøtet, og er den desidert største aktøren innenfor jegerprøvekurs hos oss. 

– Opplever du at NJFF har prøvd å påvirke dine vurderinger vedrørende et eventuelt medlemskap i studieforbundet for Åsane JFF?

– Nei, på ingen måte. Derimot har jeg gjort både Åsane og andre frittstående foreninger oppmerksomme på at de må belage seg på at de ikke får medlemskap når vi behandler søknadene seinere i år, fordi vi mener de hører naturlig innunder NJFF, som allerede er medlem hos oss, sier Bjonge. 

– Har ikke lovhjemmel

NJFF sentralt har, via opplæringsutvikler Hans Petter Dalby, også vært i dialog med Landbruksdirektoratet vedrørende Åsane JFFs varslede jegerprøvekurs og etterspurt lovligheten ved at direktoratet vurderer å åpne for gjennomføring av jegerprøvekurs for aktører som ikke er tilknyttet studieforbund eller lignende.

– I utøvelsesforskriften står det at «Studieorganisasjoner og andre kan etter avtale med Miljødirektoratet arrangere det obligatoriske kurset i samsvar med lov 19. juni 2009 nr. 95 om voksenopplæring.» Men vi forstår ikke hvordan direktoratet kan mene at begrepet «andre» kan omfatte annet enn organisasjoner som oppfyller vilkårene i voksenopplæringsloven, sier Dalby. 

Han mener at direktoratet må se til veilederen til utøvelsesforskriften, der blant annet det offentlige skoleverket og Forsvarets kompetanse- og utdanningssenter er eksempler på «og andre» som kan arrangere jegerprøvekurs.

– Også skoleverket og forsvaret er profesjonelle utdanningsinstitusjoner, og oppfyller bl.a. voksenopplæringslovens krav om å være en ideell og demokratisk organisasjon med opplæring som hovedformål og virksomhet over hele landet. De er derfor sammenlignbare i denne sammenheng, sier Dalby.

I jaktåret 2023-2024 gikk 8868 personer opp til jegerprøveeksamen i regi av en av NJFFs mange lokalforeninger rundt om i landet. Med det er forbundet totalt sett landets desidert største aktør i jegerprøvemarkedet, og står for ca. 75 % av gjennomførte kurs på landsbasis.

– Nettopp fordi vi er så store, har vi et særskilt ansvar for at kvalitet på jegerprøvekursene er så høy som mulig. Samfunnsaksepten for det høstingsbaserte friluftslivet bygger på et godt skolert jegerkorps, sier Dalby.

– Hvilke konsekvenser frykter NJFF det vil få dersom Landbruksdirektoratet lar Åsane JFF eller andre aktører arrangere jegerprøvekurs?

– Dette handler ikke om en av våre tidligere foreninger, det handler om at vi er bekymret for en åpning der kommersielle aktører vil arrangere kurs med profitt som mål. Vi frykter at kvaliteten på kursene går ned og at vi får en dårligere skolert jegerstand. Vi ønsker å beholde dagens ordning med den kvalitetssikringen det innebærer.

Dalby roper også et varsku på vegne av alle landets jegere og fiskere, og frykter et dårligere lokalt tilbud dersom inntektene fra jegerprøvekursene, som i dag genereres i lokale klubber og foreninger drevet på frivillig basis, flyter andre steder.

– Pengene brukes også til å finansiere kompetansehevende tiltak, som påbyggingskurs og introjakter. Samfunnsaksepten for det høstingsbaserte friluftslivet bygger på et godt skolert jegerkorps, sier Dalby.

– Innafor

Seksjonssjef Austmo i Landbruksdirektoratet mener de har god dekning i lovverket for å la enkeltaktører få gjennomføre jegerprøvekurs i en begrenset periode.

– Må eventuelle andre følge de samme vilkårene som et studieforbund?

– Nei, vi forstår loven og utøvelsforskriften slik at også andre aktører kan få avtale, forutsatt at man følger voksenopplæringsloven der det er praktisk mulig, sier han.

Nylig valgte Landbruksdirektoratet å videreføre samarbeidet med selskapet NaCL for utdanningen av landets jegerprøveinstruktører. Selv om NJFF tapte denne anbudskonkurransen, mener Austmo at forbundet har en viktig rolle å spille. 

– Vi har og skal ha et godt forhold til NJFF, som også er den viktigste aktøren på frivillighetsfronten. Forbundets lokalforeninger er helt avgjørende for god rekrutteringen til jegerstanden, som er en viktig del av samfunnsaksepten, sier han.

Powered by Labrador CMS