Annonse

360-kamera

Dronebilder kan gi nytt perspektiv og gode bilder, men du kommer også langt med et 360-kamera og en selfiestang. Den filtreres ut fra selve bildet, da den går i rett linje akkurat i skjæringspunktet mellom de to linsene.

Nei – dette bildet er ikke tatt med drone

Glem tradisjonelle actionkameraer. Nå er det 360-kameraer som gjelder. De byr på helt nye muligheter når du skal forevige jakt- og fiskeopplevelsene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Actionkameraene tok markedet med storm etter at GoPro lanserte sitt første digitale kamera tidlig på 2000-tallet. Flere produsenter har med årene kastet seg på bølgen. De konkurrerer om å bli med på spektakulære turer hvor minner skal foreviges.

Men de siste årene har en ny trend begynt å innta butikkhyllene. Det skal handle om 360-kameraer. Betegnelsen 360 brukes fordi kameraet filmer eller tar bilder i nettopp 360 grader. Dette er vår tids nye actionkameraer, og byr på helt nye muligheter.

Får med alt

Du får ikke bare et billedutsnitt fra den retningen kameraet peker. Flyr rypa opp ved siden av deg, får du det likevel med på opptaket. Et 360-kamera gjør opptak av absolutt alt.

Fotografens stalltips: Slik kommer du tett på viltet

Om det er bak, på siden, over eller under kameraet. Derfor kan du også lage 360-presentasjoner, hvis du ønsker det. Dette er hva 360-kameraene opprinnelig er utviklet for. Noe som igjen er lett å publisere på sosiale medier. Dette kommer vi tilbake til seinere i artikkelen.

Med funksjonen tiny planet, som finnes for programvaren for de fleste 360-kameraer, ser det ut som du er på din egen lille planet.

Ett opptak – flere vinkler

Med årene har oppløsningen til disse kameraene blitt så god at du i tillegg kan hente ut film eller bilder med tradisjonelt utsnitt fra 360-opptaket. Dette gjør du enten på mobilen, som trådløst kobles til 360-kameraet, eller hjemme på datamaskinen.

Gjennomgang: Fem gode 360-kameraer å kikke nærmere på

Har du et opptak fra en jaktsituasjon, kan du vise det fra mange forskjellige vinkler. Selv om det er ett opptak, kan du i ettertid lage flere klipp
med de utsnittene du ønsker.

Svært mange 360-kameraer er i dag så avanserte, at en selfiestang ikke vil synes på opptaket. På bildet eller videoen ser det ut som du går på tur med en drone som flyr bare halvannen meter fra deg.

Og prisen for denne nye kamerateknologien? Den er ikke så forskjellig fra tradisjonelle actionkameraer.

Slik fungerer et 360-kamera

Felles for 360-kameraer til fritidsbruk, er at de har to linser. Hver av linsene fanger opp litt mer enn 180 grader. Programvare og teknologi legger disse to bildene sammen, slik at det blir et bilde eller video med 360 graders sfæriske syn.

Derfor er det også en fordel jo nærmere disse to linsene er plassert hverandre, hvis du skal ta bilder eller filme under trange omgivelser.

Du redigerer videoene eller bildene i den dedikerte programvaren til leverandørene, eller gjennom en plugin for redigeringsprogrammet.

De fleste kameraene støtter også redigering med smarttelefon.

Del på sosiale medier

I likhet med tradisjonelle action-kameraer, kan du også med et 360-kamera velge mellom stillbilder eller video. Med stillbilder faller det seg kanskje mest naturlig å vise 360-bilder i ettertid, selv om det fortsatt er mulig også her å velge et utsnitt og få det på for eksempel et fotopapir til albumet.

Legger du ut et 360-bilde fra jakt- eller fisketuren, vil det bli kjent igjen som nettopp et 360-bilde eller video. Det vil si at alle som klikker på bildet også kan se alt som var rundt deg da bildet ble tatt. På en datamaskin er det dra-og-slipp med musa.

For å ta dette bildet holdes 360-kameraet med en selfiestang ca. 30 cm fra fiskestanga, som vist på eget bilde lenger ned.
Her er kamera festet på en selfiestang.

På de fleste moderne mobiltelefon kan man se seg rundt ved å peke mobilen i ulike retninger. Det er tilsvarende for video, hvor også YouTube er en mulighet, som automatisk identifiserer et 360-opptak. Men med video kan du altså velge mellom 360 eller tradisjonell bildevinkel.

Personvern

Med nye muligheter følger også ansvar.

Husk at du ikke har lov til å dele bilder og filmer av andre personer uten deres samtykke.

Dette er særlig viktig å tenke på når du bruker 360-kamera, hvor andre lett kan bli en util- siktet del av bildet/opptaket.

Valg av vinkel

Når du tar et gjør opptak med et 360-kamera, får du et bilde som får med seg absolutt alt innenfor bildets fire hjørner. Dette bildet blir spesielt å se på, da alt rundt kameraet blir komprimert til et tradisjonelt bilde. Dette løser du som oftest med medfølgende programvare.

Er du komfortabel med å bruke en smarttelefon til slik billedbehandling, kan det være en god løsning. Enkelt forklart finner du da bildeutsnittet du vil ha. Og siden kameraet tar bildet av alt rundt seg, kan du her bare velge og vrake av motiver. Du kan derfor hente flere bilder fra ett opptak.

Også med video velger du vinkel og utsnitt, og ett 360-opptak kan vises som flere «tradisjonelle». Er du komfortabel med videoredigering, kandu more deg med å lage en produksjon som ser ut til å være laget med flere kameraer, mens du i virkeligheten bare har et eneste minikamera som veier et par hundre gram.

Et 360-kamera gir mange muligheter for eksperimentering.
Powered by Labrador CMS