Annonse

Test av Garmin Xero C1 Pro

Denne vesle kronografen er så liten og enkel at du nesten glemmer den under skytingen. Likevel gir den tydelige tilbakemeldinger og får med seg alle skudd.

Brukervennlig kronograf

Endelig en kronograf som er så enkel at du kan konsentrere deg om skytingen mens du måler kulehastigheter.

Publisert

En kronograf måler hastigheten til en riflekule. Det finnes mange ulike typer, de fleste er til dels klønete å bruke. Jeg har selv skutt i stykker flere optiske varianter. Nå har Garmin sluppet en liten og uhyre lettvin kronograf med radarmåling. 

Den har fått navnet Xero C1 Pro, og har et innebygd, oppladbart batteri som leverer nok strøm til en hel dag på skytebanen. Dessuten får den plass i brystlomma. Med den vesle tripoden, er den enkel å plassere på skytebenken eller på bakken ved siden av våpenet

Fleksibel

Kronografen skal stå bak munningen, slik er den ikke i veien for skytingen. Dessuten er plasseringen ganske fleksibel. Måleren settes mellom 10 og 35 cm bak og til siden for munningen. 

I praksis plukker den opp skudd fra lyddemper på over 1 meters avstand. Heldigvis er den ikke interessert i skudd fra nabostandplass. D

ersom det er flere radarer på banen, vil den automatisk velge en ledig frekvens. Kronografen står i aktiv målemodus lenge nok til at du ikke får avbrudd selv under litt trege serier.

Egen app

På toppen av kronografen er det fire knapper. Én av dem er til å skru av og på, samt bla tilbake. OK-knappen bekrefter valget i menyen, og de to til høyre blar opp og ned i menyene. 

Selve menyene er enkle og har bare nødvendige valgmuligheter. Enheten kan pares med en mobiltelefon via en egen gratis app, som gir en enklere tilgang til registrerte skuddserier. Tilkoblingen via blåtann skjer automatisk etter første gangs oppsett.

Tar du av tripoden, får kronografen plass i en liten lomme.

Infospekter

Informasjonen du får, er munningshastighet, spredning i hastighet, standardavvik, min og max. Dessuten får du anslagsenergi om du oppgir kulevekt før serien. Du får ikke oppgitt hastighet nedover langs kulebanen slik som konkurrenten LabRadar gjør, men dette kan du i de fleste tilfeller regne ut selv. 

Kronografen er bygget i plast, men virker solid. Den tåler også en regnskur. Tegnruta har god kontrast selv i direkte sollys, og kan dessuten bakgrunnsbelyses. Menyspråket kan settes til norsk. Batterikapasiteten er rundt seks timer.

Et funn

Garmin Xero C1 Pro er en svært brukervennlig og hendig kronograf, som krever lite oppmerksomhet under skyting. Med appen er det enkelt å lese av resultater i ettertid, samtidig som hastighet for hvert skudd vises med store tall i tegnruta. 

Om du lader sjøl, er denne et funn. Også du som er opptatt av hvordan ulike patroner presterer i ditt våpen, vil få glede av lille Xero.

Garmin Xero C1 Pro

Radarbasert kronograf for måling av kulehastighet. Måler hastighet mellom 30 og 1500 meter per sekund. Batterikapasitet 2000 skudd/6 timer. Stor tegnrute med god kontrast. Viser ft/s eller m/s.

Vekt uten tripod: 106 g

Mål: 77 x 61 x 34 mm

Pris: kr 7 249,-

Leverandør: Garmin Norge, garmin.com

Kort oppsummert

Pluss

  • Enkel å bruke
  • Liten og lett
  • Fleksibel pipeplassering

Noe å tenke på

  • Måler bare munningshastighet
  • Så liten at den kan rotes bort
  • Karakter: 6

Powered by Labrador CMS