Annonse

Test av Garmin Force baugmotor

Vi har testet Garmin Force i snart to år, og har funnet lite å sette fingeren på.

Best fra første forsøk

Force er Garmins første el-motor. Selv om den ikke passer for alle båter, er resultatet et teknologisk vidunder. Med unntak av høy pris og et ruvende ytre, er det lite som taler Force imot.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Ingen forventet at Garmin i 2019 skulle lansere en banebrytende el-motor. Før det skjedde, fantes det i praksis kun to store produsenter, som leverte to typer baugmonterte motorer; pedalstyrte «løftemotorer» og fjernstyrte motorer med innebygd autopilot. 

Motorguide og Minn Kota, som har stått i spissen i flere tiår, hadde nylig begynt å slippe noen hybrider, altså «løftemotorer» med innebygget GPS og fjernstyring. Nå fikk de uventet konkurranse. Ikke bare fra Garmin, men også fra Lowrance.

Begge har flyttet grensene og gitt aktive fiskere det beste fra to verdener. Begge er gode, og har du kompatibel Lowrance kartplotter, velger du nok deres Ghost. For de fleste andre i Skandinavia, hvor vi nesten kun bruker håndkontroller, er Garmins Force verdt å vurdere.

Mye nytt

Force er ikke tiltenkt havfiske, men beregnet på bruk i elv, vann og rolig sjø. Den er et teknologisk vidunder, og har bare gjort de «vanlige» funksjonene bedre eller enklere i bruk. Den gir fiskere superraske plassbytter, drar du i snora, justerer motoren seg selv og slår seg av. Fjernkontrollen er i en egen liga, batteriet varer i nesten et år og pek- og kjør funksjonen er helt rå. Vil du ha fotpedal, følger det med, og denne er også trådløs og lar beina utføre de enkleste oppgavene.

Linking opp mot ekkolodd og navigasjon er av den problemfrie sorten. I tillegg får du en kvalitetsgiver med down- og sideskanning innebygd i motoren (kun for Garmin ekkolodd). Bruken av børsteløs motor gir styrke og stabilitet – og du kan knapt høre den. Kraften i «The Force» er også unik. Som eneste motor på markedet, er denne selvjusterende. 

Du velger selv en batteripakke på 24V eller 36V, og motoren vil da yte 80 eller 100LB. Dette har ført til et batteriforbruk som er det laveste vi noen gang har testet, og gir uante fordeler og lang brukstid.

Ikke best for alle

Force er enorm. Den er tung og mangler hurtigfestebrakett (vi jukset med et fra Minn Kota). Den tåler saltvannsbruk, men lengdene på 50” og 57” er dog ikke myntet på større havfiskebåter eller høy sjø. I framtiden håper mange at Garmin leverer lengre utgaver og kanskje en lett 50 lbs variant. Men at Garmin (og Lowrance) med dette har satt en støkk i konkurrentene, er hevet over all tvil. The game is on!

Garmin Force

Aksellengde: 57” (144,78cm) (Finnes også i 50”.)

Bruksområde: Salt- og ferskvann

Maks kraft: 80 lbs (24V) og 110 lbs (36V)

Spenning: 24V eller 36V

Løftehjelp: Ja, 2 stk. gassfjærer

Hurtigbrakett: Nei

Vekt: 31,75 kg

Leverandør: Garmin Norge AS, www.garmin.no

Pris: kr 42 899,-

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS