Annonse

Undervannsjakt

Manglet kvinnelige jegere til å representere Norge i EM

Elisabeth Tønnessen mener det er uheldig at man i konkurranseformen av UV-jakt måler mengde fangst.

Norges Dykkerforbund (NDF) lette etter undervannsjegere til å representere Norge i dameklassen når EM går av stabelen i Finland i august. Men to av landets beste kvinnelige UV-jegere mener konkurranseformen har feil fokus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Dykkerforbundet gikk på sine nettsider ut med en etterlysning av kvinnelige UV-jegere som kan representere Norge i under EM i undervannsjakt i Finland i august. Målet er ikke nødvendigvis å vinne, men å delta.

To av landets trolig beste UV-jegere er Christine Bendiksen og Elisabeth Tønnessen. Det er deres navn som raskt kommer opp når Jakt & Fiske spør hvem som er dyktige nok til å representere Norge i EM.

– Uheldig fokus

– Jeg har et konkurranseinstinkt, men det legger jeg vekk når jeg dykker. Der handler det om ro og å være til stede i den mektige naturopplevelsen UV-jakta er. Skal man først konkurrere, synes jeg også det er uheldig at man måler mengden fangst, og ikke hva man hva slags type fisk man skyter, sier Christine Bendiksen.

Hun får støtte av leder i Sola Fridykker- og undervannsklubb Elisabeth Tønnessen.
– Ved tidligere konkurranser i vår egen klubb, har utøvere fått poeng for variasjon i art. Men det fører fort til at enkelte kommer tilbake med fisk som er for liten å spise. Jeg lurer på om det er bedre å endre reglene til at man får poeng for største, unike bytte, sier hun.

Tønnessen forteller om en holdningsendring blant UV-jegere, der det blir mer og mer fokus på bærekraft og biologi.
– Det blir for eksempel galt å skyte en rødspette på våren når det skal gyte. Da er den ingen god matfisk. Og steinbiten ligger mange måneder på eggene uten å spise. Da er den heller ikke godt matauk, og bør få ligge i fred. God kjennskap til biologi gir bedre UV-jegere, sier hun.

Tønnessen tror også at Finland kan være en uinteressant destinasjon, selv om dykkerforbundet frister med oppfølging.

– Jeg tror det hadde vært større pågang om mesterskapet ble holdt på en mer interessant plass fangstmessig. Jeg tror ikke det er mange som forbinder med Finland med spennende opplevelser i sjøen, sier hun.

Tema: Den nye jakta skjer under vann!

– Skulle gjerne hatt større pågang

Norge stiller et lag i EM, men dykkerforbundet skulle gjerne hatt større pågang.
– Vi har hatt nok utøvere til å stille et lag, men ikke på det nivået vi skulle ønske. Dette er det første hovedmesterskapet som avholdes i ferskvann, så det blir en ny opplevelse for mange, sier idrettskonsulent Inez Santos Aase i Norges Dykkerforbund.

Hun har forståelse for kritikken av konkurranseform, men påpeker samtidig at utøvelsen er bærekraftig.

– I Norge er det for eksempel makskvote per art, kombinert med minstemål. Utøvere som går under minstemålet blir diskvalifisert. Dessuten er alle utøvere ansvarlige for egen fangst. Det er ganske vanlig at UV-jegere kommer kjørende til konkurranser med egne frysere for å ta med seg fisken hjem, sier Santos Aase.

Stor økning kvinner

Nettbutikk og kursarrangøren Frivannsliv melder om en stor økning damer blant sine kunder.
– Det er utrolig gøy å se hvor mange kvinner som driver med fridykking. For første gang ser vi at det er flere kvinner enn menn som er med på våre webinarer, sier Simen Wilberg i Frivannsliv.

Powered by Labrador CMS