Stenger på grunn av brannfare
Mange skytebaner på Østlandet har stengt på grunn av tørke og brannfare. Flere skytterstevner har blitt rammet de siste helgene.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Trøgstad Skytterlag er ett av mange skytterlag og lokalforenigner som er rammet av tørken.
På grunn av varmen fra kulene som treffer vegetasjon, er det enkelte steder fare for branntilløp.
Må betale ved brann
Brannvesenet nekter ikke klubben å skyte, men pålegger skytterlaget å ha brannvakt to timer etter skyting. Hvis det skulle oppstå en brann, står klubben økonomisk ansvarlig.
– Det har vi ikke penger til, sier Torfinn Gaustad, leder i Trøgstad skytterlag.
Derfor valgte klubben både å avlyse et minnestevne, og sette storviltprøvene på vent inntil videre.
Gaustad sier at skytterlaget håper på regn, da inntektene fra stevner og skyteprøver uteblir i varmen. Også i 2018 hadde klubben, i likhet med mange andre, stengt en lang periode på grunn av tørke.
Selv om det har regnet litt, er det på langt nær nok til at klubben våger å gjennomføre planlagte arrangementer.
– De fleste klarer seg med et par avlyste treningsmuligheter. Men om vi må avlyse til høsten, kan det bli litt problemer for enkelte.
– Uvurderlig å ha banen åpen
På Jakt- og Fiskesenteret stengte de også baner på grunn av tørke, men har kunnet åpne igjen fordi deler av anlegget kan vannes.
– Det er uvurderlig for oss å ha skytebanen åpen, det er nå det er aller mest aktivitet. Uten skytebanen måtte vi avlyst det meste vi har av kurs, sier daglig leder Anders Storm Nilsestuen.
Forbi anlegget renner en elv, og Flå skytterlag og Flå leirdueklubb, som er eier av anlegget, har kjøpt inn en 300 meter vannslange og elektrisk pumpe for å kunne ta vann fra elven til å vanne riflebanen.
– Langholdsbanen er fortsatt stengt, fordi det blir forferdelig varmt, sier Nilsestuen.
Påvirket aktiviteten
Akkurat hvor mange av skytebanene som driftes i regi av Det frivillige Skyttervesen (DFS), finnes det ingen oversikt over. I mange kommuner er det begrensninger når det gjelder vanning. Dette kan by på utfordringer for skytebaner som ønsker å åpne igjen.
– Det har helt klart påvirket aktiviteten, og det har gått utover masse stevner, både denne og forrige helg, sier Terje Vestvik, kommunikasjonssjef i DFS.
Han mener det er uheldig at det igjen blir stengte skytebaner, etter begrensninger og nedstengninger gjennom koronapandemien.
På bakgrunn av sistnevnte, innførte Miljødirektoratet unntak for oppskyting.
Hvorvidt tørken kommer til å ramme årets oppskytning for mange jegere, er foreløpig for tidlig å si. Miljødirektoratet er kjent med forholdene.
– Vi har fått informasjon fra NJFF om at enkelte skytebaner har beredskapsplaner som gjør at de fortsatt kan holde åpent. Vi følger situasjonen, men det er fortsatt en stund til storviltjakta starter for fullt til høsten. Derfor er det for tidlig å vurdere konkrete tiltak allerede nå, opplyser Tonje Stubsjøen Kvaløy, seniorrådgiver i Miljødirektoratet til Jakt & Fiske.