Annonse

Viten | Hønsefugl

Klimaendringer: Bra eller dårlig for hønsefuglene?

Klimaendring, med tidligere og varmere vårvær, er positivt for skogsfugl og ryper. Effekten på lang sikt er imidlertid usikker.

Har vi egentlig nok kunnskap om klimaendringenes påvirkning på rypene i fremtiden?
Har vi egentlig nok kunnskap om klimaendringenes påvirkning på rypene i fremtiden?
Publisert

I år kom våren tidligere enn noen gang – allerede i begynnelsen av april var snøen borte de fleste steder i Sør-Norge. Også på tiur- og orreleikene var det full aktivitet med røyer og høner langt tidligere enn vanlig. 

På Varaldskogen hadde vi heldigvis satt opp kameraer ved de to største leikene, slik at vi fikk registrert leikutviklingen fra begynnelse til slutt. I år var det flere forandringer fra tidligere år:

Faktatittel

Faktatekst

  • «Høneuka» med de fleste paringene, var allerede 12. – 19. april, omtrent en uke tidligere enn de siste årene.
  • Etter hovedparingen var det stille på leiken en ukes tid (noe som er vanlig), men fram mot månedsskiftet dukket det etter hvert opp flere røyer.
  • De første dagene i mai – to uker etter at de fleste paringer var over – var det igjen mye bakkeaktivitet av begge kjønn – også med paring. Sannsynligvis var det omparing av røyer som hadde mistet førstegangsreiret sitt.

14 dager på 40 år

Da vi startet registreringer på leikene på 1980-tallet, foregikk paringene mellom 26. og 29. april. Under de milde vintrene på 90-tallet, flyttet paringstoppen seg noen få dager framover, og har etter det ligget mellom 20. og 25. april. 

Men årets paringstid var absolutt den tidligste vi har opplevd, nesten 14 dager tidligere enn for 40 år siden. 

Ellers viste alle rapporter og rundspørringer i Sør-Norge det samme mønsteret, dvs. svært tidlig besøk av røyer og paring denne våren.

Mange steder var røyene paringsklare allerede andre uka i april i år. Her fra en leik i Nes kommune på Romerike 12. april.
Mange steder var røyene paringsklare allerede andre uka i april i år. Her fra en leik i Nes kommune på Romerike 12. april.

Tidligere tilgjengelig mat

Tidligere har oppfatningen blant ornitologer vært at tidspunktet for paring («høneuka») – og hos fugler generelt – blir styrt av lyset (daglengden) og derfor er mer eller mindre dato-stø. 

Det stemmer altså ikke helt for skogsfugl! Det må være andre faktorer enn daglengden som (også) får fuglene i paringsmodus. 

Den tidlige våren med varmt vær førte til at bakkevegetasjonen kom tidligere i vekst. Dette ga bedre næringstilbud for planteetere, herunder skogsfugl.

Røya i form

Torvullknopper er en viktig og næringsrik føde for både tiur og røy i april/mai, og i år var knoppene tilgjengelige allerede i slutten av mars. Bedre kondisjon stimulerer trolig røyene til paring. 

Når snøen er tilnærmet borte, er røyene også bedre kamuflert under næringssøket og kan derfor beite mer effektivt på bakkeføde enn når skogen er snødekt. Hvorfor den utstrakte og forlengete tiden røyene var på leiken? 

Mange av dem er migrerende med vinter- opphold flere kilometer fra leiken. Når det nærmer seg paringstid, drar fuglene direkte til fjorårets leikområde. 

Muligens stimulerer varmt vårvær mange røyer til å oppsøke leiken tidligere enn de ellers ville ha gjort. Kanskje dette bidro til å framskynde hovedparingen, samtidig som mange «førstegangsreisende», ettårige røyer ankom leiken seinere i spilltida? 

Tross spekulative rapporter fra Fennoskandia og andre land om at kyllingproduksjonen hos storfugl går tilbake, fant vi på Varaldskogen at den økte jevnt og statistisk sikkert med økende vårtemperaturer i perioden 1980-2019 – en økning som ser ut til å fortsette.

Tidlig vår har neppe negative konsekvenser på kyllingproduksjonen, snarere tvert imot – her nyklekte kyllinger av storfugl.
Tidlig vår har neppe negative konsekvenser på kyllingproduksjonen, snarere tvert imot – her nyklekte kyllinger av storfugl.

Samme mønster i rypefjellet

Nylige studier av ryper i Trøndelag og på Dovre har rapportert interessante sider ved hvordan klimaendringene påvirker rypenes hekking. I sin ferske doktoravhandling «Lirypas økologi i et skiftende klima», fant Lasse Frost Eriksen at ved tidligere vår

  • hekket rypene tidligere og fikk flere kyllinger
  • beitet rypene tidligere på blåbærlyng
  • hadde antall egg i reiret ingen sammenheng med hønas alder eller klimatiske variabler, men ryper med høyest vekt klekte flest kyllinger
  • migrerte unge høner med lav vekt, mens voksne høner var stasjonære
  • var det ingen forskjell i hekkesuksess mellom migrerende og stasjonære høner

Tidligere larvetilbud

Rypeforskerne spekulerer på om tidligere hekking kan være risikabelt på grunn av større sjanse for etterfølgende kuldeperioder, som kan slå ut insektmaten for kyllingene – såkalt «mismatch» mellom optimalt tidspunkt for forekomsten av larver og alder på kyllingene. 

For storfugl sjekket vi mismatch-hypotesen for noen år siden. Vi fant at ved tidligere klekking (tidlig vår), kom også tilbudet av larver i blåbærlyngen tidligere – altså ingen mismatch. 

Men i fjellet er det kanskje sannsynlig at plutselig streng kulde (og snøfall) kan slå ut hele larvetilbudet og dermed ha langt større konsekvenser for nyklekte kyllinger?

Også fra flere orrfugl-leiker i Sør-Norge ble det i år meldt om mye aktivitet tidligere enn normalt.
Også fra flere orrfugl-leiker i Sør-Norge ble det i år meldt om mye aktivitet tidligere enn normalt.

Økt predasjon?

Ellers rapporterer rypeforskerne at tidlig og mye snø ser ut til å øke dødeligheten på rypene den påfølgende våren, trolig på grunn av nedsatt kondisjon. 

Man kan også spekulere i om tidlig hekking i snøbart landskap i fjellet kan gjøre rypene mer utsatt for predasjon. 

Mens harebestanden antas å ha blitt utsatt for høyere predasjonstrykk i snøfattige områder hvor de beholder den hvite pelsen i lengre tid om våren, kan kanskje det samme skje med rypene dersom de ikke starter fjærskiftet tidligere? 

Tross mange usikkerhetsmomenter, predikerer rypeforskningen at produksjonen sannsynligvis vil bli noe bedre – snarere enn dårligere – ved de pågående klimaendringene.

Klimaendringene påvirker også rypenes hekking, viser ny forskning.
Klimaendringene påvirker også rypenes hekking, viser ny forskning.

Arealbruken et større problem

Hvordan blir det framover? Mange er i dag bekymret for at klimaendringene vil ha negative konsekvenser for biologisk mangfold og flere av våre jaktbare viltarter. 

At varmere klima – på lengre sikt – vil føre til endringer i faunasammensetningene, og at noen arter kanskje vil forsvinne, er ikke utenkelig, men samtidig vil nye arter kunne etablere seg og derved erstatte tapene. 

Vi må være forberedt på at dersom større klimaendringer fortsetter og kanskje forsterkes, vil også den naturlige faunaen og floraen endre seg. 

Men for dagens skogsfugl- og rypebestander, vil de pågående klimaendringene neppe ha store negative eller positive konsekvenser på kort sikt. 

Her er utgjør arealbruken, med dagens skogforvaltning, hyttebygging og ferdsel et langt større problem.

Powered by Labrador CMS