Annonse

Test av Aura Arms Vellera I-S lyddemper

Lyddemperen fra Aura Arms har et ytre rør av surret karbontråd, som i tillegg til styrke og lav vekt, gir en spesiell struktur i overflaten.
Lyddemperen fra Aura Arms har et ytre rør av surret karbontråd, som i tillegg til styrke og lav vekt, gir en spesiell struktur i overflaten.

Karbonviklet lyddemper

Det går 13 på dusinet av norske lyddempere. Sistemann ut så langt, er en liten produsent som kaller seg Aura Arms.

Publisert

Den lille nykomlingen er dog ikke helt norsk, for delene produseres i Tsjekkia, mens demperne monteres her hjemme. 

Aura Arms Vellera I-S er en lyddemper tiltenkt praktisk jakt. Innvendig har den en søyle for gassdistribusjon laget i hardeloksert aluminium. 

Kapslingen er laget i viklet karbonfiber. Det betyr at den er surret med karbontråd, og ikke laget av vevde karbonflak. Det er i prinsippet slik riflepiper i karbonfiber lages.

Et annet spesielt trekk ved denne demperen, er det dype parabolformede frontstykket, som i teorien skal sende trykkbølgene mer framover enn til siden. 

Med sine 50 mm diameter ruver den litt i siktet, men volumet er vesentlig for god demping. Materialvalget gjør den lett i forhold til størrelsen. Med bare 11 cm byggelengde på pipa, blir også vekta plassert lenger bakover.

Røff struktur

Demperen kommer foreløpig bare med to innvendige diametere, opptil 6 mm og opptil 8 mm. Karbondemperen har en bruksbegrensning på 10 skudd i serie, i likhet med mange andre lette dempere. 

Den har ikke kaliberbegrensning, men i stedet en energibegrensning på prosjektilet på 5500 joule målt ved munningen. Det tilsvarer grovt sett magnumkalibere som .300 Win Mag og .338 Win Mag.

Det følger med et lite oransje plastlokk for beskyttelse av demperen under jakt. Den litt røffe karbonstrukturen er selvskreven til en pipe i karbonfiber.

Jeg har prøveskutt Aura Arms Vellera I-S på en rifle i kaliber .308 Winchester. Det var tydelig at demperen produserte lite varmeflimmer. 

Den ble varm, men flimmeret i siktet forstyrret overraskende lite. Den glatte overflaten med lav varmeledningsevne overfører lite varme til luften omkring røret. 

Det var som om varmestrømmen var jevnere, og siktebildet framsto nøyaktig selv ved fjerde og femte skudd i serien.

God til jakta

Lav vekt trukket godt ned på pipa, gjør at balansen i rifla i liten grad påvirkes. Dempingen er ikke best i klassen, men god nok til å spare ørene under praktisk jakt. Presisjonen skilte seg ikke fra konkurrentene.

Aura Arms Vallera I-S er en lyddemper som har de rette bruksegenskapene for en rein jaktrifle, der håndtering under jakt betyr mye. En bonus er at treningsskuddene ikke flimrer vekk i varmedis.

Aura Arms Vellera I-S

Lyddemper med hardeloksert aluminiumskjerne og viklet karbonkapsling. Leveres i gjenger 1/2”x28, M14x1, M15x1, 5/8”x24 og M18x1. Produsert i Tsjekkia og montert i Norge.

Vekt: 240 gram 

Lengde: 200 mm 

Byggelengde på pipa: 110 mm 

Diameter: 50 mm 

Pris: kr 4 999,- 

Leverandør: Aura Arms, www.aura-arms.no

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS