Annonse

Test av Rizzini RK1

Smidig kipplauf

Italienske Rizzini, velkjent hagleprodusent, er nå ute med en smekker enkeltskuddsrifle. Det er en såkalt kipplauf, som er både velskytende og presis.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Rizzini RK1

Pris: 39 900,-

Importør: Magne Landrø AS

Denne rifla har de fristet med i flere år, og nå er den her. Rizzini RK1 gir inntrykk av å være et forseggjort våpen i enkel stil og bruksvennlig utførelse. Det er en forholdsvis tradisjonell konstruksjon med separat låseblokk som griper inn både i overkant og underkant av pipa. Det kalles en Jaegerblokk etter Franz Jaeger som tok patentet i 1906. Her har Rizzini dessuten lagt til en fiffig lite fjærbelastet bolt i underkant. Denne får blokka til å sprette ut av låskassa når en knapp foran avtrekkeren presses inn, samtidig som toppleveren skyves helt til høyre.

Oppspenner
Baskylen er laget i en lett titanlegering. På kolbehalsen sitter en enkel oppspenner, som med myk gange klargjør rifla for skudd. Den spennes ned igjen når mekanismen åpnes. Pipa måler 60 cm og er laget av Lothar Walther, og er gjenget for lyddemper med 1x14 mm gjenger. Den er uten åpne sikter. Kammerblokka er utstyrt med både skinne for 11 mm montasje og grep for Blasermontasje. Våpenet har kun utdrager på siden av kammeret, så tomhylsen må fjernes manuelt. Avtrekket er glassklart og direkte, og er justerbart i vekt via en skrue i avtrekkerbøylen.

Låseblokka griper opp i forlengelsen av kammeret på oversiden. Dette gjør at tomhylsa blir litt gjemt, men det en plass nok til å hente den fra utdrageren på siden.

Langt fortre
Stokken er laget i livfull valnøtt med en dyp oljefinish. Lengden er 36 cm fra avtrekker til kolbekappen i gummi. Den er forholdsvis rett, og har en meget svak svinerygg som holder høyden. Pistolgrepet er fyldig og bratt, med dekorative fiskeskjellmønstrete grepsflater. Det lange, slanke fortreet har det samme grepsmønsteret i nesten hele lengden. Det er avsluttet av en snabeltupp, som sammen med grepet inviterer til skyting med lang arm.

Rifla er usedvanlig glatt og tettsluttende i alle bevegelige deler, noe som indikerer at det er brukt mye tid på god tilpasning. Dette gjelder også ved montering av fortreet, som nærmest synker på plass med et svakt knepp.

God i hendene
Gjennomført utførelse merkes gjerne i praktisk bruk, og den vesle rifla i kaliber 7x65R var faktisk svært behagelig å skyte med. Rifla lukker med et henført sukk, og oppspenneren er akkurat passe hard og passe lang i bevegelsen.

I benk satte rifla pene grupper på samme sted, både med 10 gram Blaser CDP og 9 gram Sellier & Bellot helmantel. Det bekreftet produsentens garanti på ett bueminutts presisjon. Rekylen var mild på grunn av rett stokk og våpenets vekt på 2,9 kg, uten kikkert. Det lange fortreet kom til sin rett på stående skyting, og framkalte godfølelsen i skuddet. Den rette stokken gjør at øyet faller rett i kikkertsiktet.

Det er ikke så mange serieproduserte rifler av dette slaget, så her har Blaser K95 og Merkel KR3 fått noe å bryne seg på. Rizzini RK1 er en verdig utfordrer, og den rettlinjede og enkle utførelsen vil falle i smak hos mange.

Powered by Labrador CMS