Test av Rizzini RK1

Smidig kipplauf

Italienske Rizzini, velkjent hagleprodusent, er nå ute med en smekker enkeltskuddsrifle. Det er en såkalt kipplauf, som er både velskytende og presis.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Denne rifla har de fristet med i flere år, og nå er den her. Rizzini RK1 gir inntrykk av å være et forseggjort våpen i enkel stil og bruksvennlig utførelse. Det er en forholdsvis tradisjonell konstruksjon med separat låseblokk som griper inn både i overkant og underkant av pipa. Det kalles en Jaegerblokk etter Franz Jaeger som tok patentet i 1906. Her har Rizzini dessuten lagt til en fiffig lite fjærbelastet bolt i underkant. Denne får blokka til å sprette ut av låskassa når en knapp foran avtrekkeren presses inn, samtidig som toppleveren skyves helt til høyre.

Oppspenner
Baskylen er laget i en lett titanlegering. På kolbehalsen sitter en enkel oppspenner, som med myk gange klargjør rifla for skudd. Den spennes ned igjen når mekanismen åpnes. Pipa måler 60 cm og er laget av Lothar Walther, og er gjenget for lyddemper med 1x14 mm gjenger. Den er uten åpne sikter. Kammerblokka er utstyrt med både skinne for 11 mm montasje og grep for Blasermontasje. Våpenet har kun utdrager på siden av kammeret, så tomhylsen må fjernes manuelt. Avtrekket er glassklart og direkte, og er justerbart i vekt via en skrue i avtrekkerbøylen.

Langt fortre
Stokken er laget i livfull valnøtt med en dyp oljefinish. Lengden er 36 cm fra avtrekker til kolbekappen i gummi. Den er forholdsvis rett, og har en meget svak svinerygg som holder høyden. Pistolgrepet er fyldig og bratt, med dekorative fiskeskjellmønstrete grepsflater. Det lange, slanke fortreet har det samme grepsmønsteret i nesten hele lengden. Det er avsluttet av en snabeltupp, som sammen med grepet inviterer til skyting med lang arm.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.