Annonse

Test av Sako 90 Adventure rifle

Test av Sako 90 boltrifle.
Test av Sako 90 boltrifle.

Modernisert finne

Sako har levert pålitelige rifler i en menneskealder. Nå har deres velrenommerte modell 85 fått en modernisering, og framstår mer tidsriktig.

Publisert Sist oppdatert

Det er mye gjenkjennelig fra tidligere modeller i nye Sako 90, men børsa er oppgradert på noen vesentlige punkter. For det første har modell 90 fått en ny avtrekker som er enkel å justere for hånd i fem trinn. Dette gjøres fra utsiden av rifla. 

Videre har låskassa fått en mer lukket og buet utkasteråpning, noe som gjør den stivere.

Over denne er det plassert en integrert Picatinny/Weaver-skinne for å lette monteringen av kikkertsiktet. Dette åpner for et stort utvalg av montasjer, men tradisjonalisten vil kanskje savne det ultrasolide og vinklede Sako-sporet i toppen av kassa.

Toppen av låskassa har ferdig freste spor for Weavermontasjer. Utkasteråpningen er trangere, men tillater fint ettermating av patroner rett i magasinet. Sako 90
Toppen av låskassa har ferdig freste spor for Weavermontasjer. Utkasteråpningen er trangere, men tillater fint ettermating av patroner rett i magasinet.

Skyvemating

Det er også endringer i sluttstykket. Fra en åpen støtbunn og kontrollert mating i modell 85, har produsenten gått tilbake til omsluttet støtbunn og vanlig skyvemating.

Sluttstykkehodet skyver nå patronen foran seg inn i kammeret, der utdragerkloa går i grep når hevarmen senkes. På modell 85 sin åpne støtbunn smetter patronen kontrollert opp i kloa underveis i ladegrepet. Bare i helt ekstreme tilfeller er forskjellen av betydning.

Det har også gått inflasjon i utkasterpluggene, og her sitter det nå to stykker i støtbunnen for å ta igjen forspranget til Sauer 100 og Mauser M18. De tre låseklakkene med sitt lave hevarmsløft er beholdt.

Det nye avtrekkerhuset har et justeringshjul for avtrekksvekt på undersiden. Legg også merke til den kraftige flytende rekylklakken som sikrer kontakt med skjeftet. Sako 90.
Det nye avtrekkerhuset har et justeringshjul for avtrekksvekt på undersiden. Legg også merke til den kraftige flytende rekylklakken som sikrer kontakt med skjeftet.

Karbonfiber

Sako 90 leveres i et utvalg forskjellige modeller, du finner skjefter i både klassisk jaktutførelse og varianter beregnet på langholdsskyting eller taktisk bruk.

Jeg har prøveskutt Sako 90 Adventure, et skjefte i glassfiberarmert kunststoff med noen særegne trekk. Rekylklakken er forsterket med en kraftig stålvinkel som sitter rundt festet for fremre skjefteskrue. D

en griper ned i stokken lengre fram med en solid klakk. Rundt hele låskassa er skjeftet forsterket med karbonfiber for bedre stabilitet.

Grepsflatene har klebrige gummiinnlegg i et svakt rillet mønster. Kinnkammen er regulerbar i høyden med en stor trykknapp på siden av skjeftet. Kolbekappa i gummi er dyp og myk.

Skjeftet er påsatt nippler for reimfeste i stål. Pipa er flutet med seks langsgående riller. Metallet har fått en grå keramisk overflate som beskytter godt mot rust. 

Magasinet virker uendret og tar fem patroner med kryssmating. Det har en ekstra sikring ved at det må presses inn samtidig som utløseren i forkant aktiveres.

Modell 90 har beholdt det gode boksmagasinet fra tidligere modell. Det tar fem patroner og fungerer fint på alle måter.
Modell 90 har beholdt det gode boksmagasinet fra tidligere modell. Det tar fem patroner og fungerer fint på alle måter.

Gjenkjennelig

Denne jaktmodellen var svært gjenkjennelig som en Sako-rifle på skytebanen. Den relativt lave vekten gir en letthåndterlig rifle som er god å skyte med fra flere posisjoner. Presisjonen var upåklagelig, og Sako treningsammunisjon i kaliber .308 Winchester med 8 gram helmantelkule ga en samling innenfor 25 mm. Også Sellier og Bellot 11,7 gram gikk godt.

Skjeftet med de gummierte grepsflatene er mykt å holde i, og både ladegrep og avtrekket er upåklagelig reint. Utkastet av tomhylser er selvfølgelig både kraftig og presist med de to utstøterne.

Den skulpturerte utkasteråpningen er rommelig nok til å tillate enkel ettermating av magasinet under skyting. Den klassiske utformingen av stokken passer til både liggende og høyere skytestillinger. Kinnstykket var lett å justere underveis i skytingen.

Med modell 90 har Sako fulgt opp sin pålitelige linje med en helstøpt jaktrifle tilpasset tidens preferanser. Dermed har de nærmest perfeksjonert sitt trofaste arbeidsjern av en jaktrifle.

Sako 90 Adventure

Boltrifle i jaktmodell i en rekke kaliber. Gjenget for lyddemper M15x1, fluktet og uten åpne sikter. Picatinnyskinne integrert i låskassa. Boksmagasin med kapasitet for fem patroner.

Vekt: 2,9 kg 

Pipe: 51 cm, 17 mm ved munning 

Pris: kr 45 390,- 

Importør: Schou Våpen AS, schouvapen.no

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS