Annonse

Test av Blaser K95 Ultimate

Den ultimate Kipplauf?

Med ordet «Kipplauf» ser du kanskje for deg en ornamentert enkeltskudds bryterifle med lutende, bayersk svinerygg? Blasers K95 Ultimate framstår derimot som en topp moderne jaktrifle med upåklagelig presisjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Den syntetiske tommelhullstokken har moderne linjer som bringer denne kipplaufen 100 år fram i tid. Kinnstykket kan reguleres i høyden og har et innebygget minne i den to-trinns utløserknappen i forkant. Når kappa er satt i ønsket høyde med knappen helt inne, vil den returnere dit etter bare et lett trykk fra innfelt posisjon.

Stokken kan også bestilles med en tjukkere kolbekappe bak for å få mer lengde. Det er lagt inn gummifelt i fortre og pistolgrep for bedre friksjon mot hånden. Noe av det mest praktiske med en kipplauf er at rifla kan deles på sammen måte som en hagle. Dette gjør det langt lettere å få med både rifle og vilt i sekken etter en vellykket jakt.

Jaegerblokk

Låskassa er matt svart aluminium. Den er gjennomsatt med to bolter, der den framre er hengselbolten for brytepipa, og en bakre, litt spinklere, er vippeaksen for jaegerblokka. En finurlig detalj ved Blaser K-95 er at denne blokka kan frigjøres ved hjelp av en knapp i avtrekkerbøylen.

Dermed er en vital del fjernet fra våpenet. Ulempen er at den er liten og glatt, så la den ikke ligge og slenge i lomma.

Test: Bergara Extreme Hunter Nordic

Oppspenner

På kolbehalsen sitter en oppspenner som må betjenes for hvert skudd. Den er lett og glatt i bevegelsen og minner mer om en langtrukken sikring enn spenning av slagfjæren. Den spretter automatisk tilbake hver gang mekanismen åpnes, og gir god sikkerhet. Avtrekker er fast og direkte uten justeringsmuligheter.

Men det er både passe lett og skarpt, slik at behovet for justering er minimalt. Alle tilpasninger i mekanismen er faste og bestemte, og gir en silkemyk funksjonering.

Pipeskift

Pipa er klargjort for Blasers standard montasje. Testrifla hadde faste sikter som er grove og med tydelige hvite kontrastfelt. Jeg ville foretrukket en ren pipe på denne type rifle. Så kan den heldigvis også leveres uten sikter, og eventuelt gjenget for lyddemper.

Pipa har også et løpsbånd med reimfeste. Ekstra piper i en rekke kalibere kan kjøpes i tillegg.

Test: Haenel Jaeger modell 9

Blaser K95 er kjent for god presisjon, og testrifla i kaliber 6,5x55 var ikke noe unntak. Den satte Norma Jaktmatch i fine trekløvere på 100 meter.

Fiklete utdrager

Riflas utdrager gir ikke særlig stor klaring fra kammeret, og med den overliggende låsehaken for jägerblokka blir det ekstra fiklete med rillepatronen 6,5x55. Dette er en generell ulempe ved dette låsesystemet, men det hjelper å velge en kragepatron som er lettere å få fingertuppen under.

Men nettopp et skudd er hele essensen i en enkeltskuddsrifle. Er du ute etter skuddtakt, så velg en boltrifle. Jägerblokkas iboende presisjonspotensiale gjør vanligvis rask omlading unødvendig.

Balanse

Med Ultimate-skjeftet til Blaser er denne filosofien enda tydeligere, for rifla har både balanse og stabilitet, til tross for sin lave vekt. Det faller helt naturlig i hendene, og gir en pekefølelse som gjør den vesle rifla morsom å skyte med. Enten det er fra liggende posisjon eller stående med lang arm.

Blaser K95 Ultimate er en rifle for den spesielt interesserte. Den er noen hundre gram tyngre enn med klassisk trekolbe, men er langt mer skytevennlig. Rifla er likevel lett nok til å bli med på de lange jaktturene.

Blaser K95 Ultimate

Enkeltskudds bryterifle med ergonomisk skjefte i kunststoff. Utskiftbare piper med stort kaliberutvalg fra .22 hornet til .338 Blaser Magnum. Vekt: 2860 gram. Pipelengde: 60 cm.

Pris: 58.133,-
Leverandør: Blaser group AS

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS