Annonse

Test av Sauer 404 Synchro XT Ergoheat

Varme hender

I våpenindustrien er trenden å presentere nye raffe varianter av eksisterende modeller. Tyske Sauer er på hogget med en stokk med innebygget fingervarmer i pistolgrepet.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Vår testvariant ser ut som en vanlig Sauer 404 Synchro XT med romslig tommelhullstokk, justerbar kinnkappe og gummierte grepsflater. Vi har omtalt systemrifla Sauer 404 ved flere anledninger, der enkelt pipeskift, superenkel endring av avtrekksvekt og delt stokk er noen av kvalitetene. Stokken med navnet Ergoheat, inneholder i tillegg et skjult varmesystem.

Sauer 404 Synchro XT Ergoheat er en systemrifle med innebygget batteri som driver et varmeelement i pistolgrepet.

Ladeport
Det eneste som avslører dette, er en titt i festehullet for det trykknappbaserte Sauer-reimfestet. Der nede skimtes en ladeport for strøm. En egen ladekabel med tilpasset plugg for reimfestet, og en vanlig USB-kontakt i den andre enden, følger med. Varmen i pistolgrepet skrus på via en liten fjernstyringsenhet, omtrent som en elektronisk bilnøkkel. Ett langt trykk på senderen starter varmeeffekten på første nivå. Som i et bilsete tar det en liten stund før varmen er merkbar. Et nytt trykk på senderen hever varmen til nivå to, og et tredje trykk til nivå tre. Et fjerde trykk skrur varmen av igjen. Trykkene må vare ett sekund eller så, et raskere trykk aktiverer bare indikatorfeltet som angir nivåstatus med røde lysdioder.

Batteriet lades via reimfestet i kolben. Det kan lades fra vanlige USB-kilder som batteribank, billader eller medfølgende omformer for støpselet.

Lenge nok
Varmen kan også styres via en gratis nedlastbar app på telefonen. Batteriet varer sju timer på laveste nivå og rundt to timer på nivå tre. Systemet er vanntett. Varmeelementet tiner et rimet pistolgrep i mange kuldegrader, og holder en behagelig kroppstemperatur. På kalde dager trenger du altså ikke putte hånden i lomma for å beholde følelsen i pekefingeren. Høyeste nivå er bare nødvendig når det er ordentlig kaldt, og da vil kulda komme sigende annenstedsfra før batteriet er tomt. Som smygvåpen blir den kanskje mindre egnet, fordi batteriet øker vekten i et allerede omfangsrikt systemvåpen. Testvåpenet i kaliber .308W veide i overkant av 3,9 kg uten siktemidler, og det med en 54 cm pipe i jaktdimensjon.

Varmen reguleres ved hjelp av en fjernkontroll, eller en app på mobiltelefonen.

På skytebanen var vekten et pluss, og Saueren viste som ventet topp presisjon både med Lapua Trainer og Norma Jaktmatch. Varmen i stokken var merkbar selv i mild vårsol, og det var enkelt å betjene fjernstyringen av varmen.

Ergoheat fås kun i nye våpen av modellene Sauer 303 og Sauer 404, i variantene Classic XT, Synchro XT og Synchro XTC. Tiden vil vise om det blir en døgnflue eller en ny standard. For den som plages av valne fingre i vinterhalvåret, vil nok stokken være et funn. Men husk at det blir enda en dings du må huske å lade opp.

PRIS: kr 5250,-

IMPORTØR: Magne Landrø AS

Powered by Labrador CMS