Annonse

Test av Beretta BRX1

Enkel og god rettrekker

Beretta er blant verdenslederne innen produksjon av hagler. Nå har de sluppet sin første magasinrifle; en rettrekker med mange praktiske funksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Beretta BRX1 framstår som en litt komplisert og ruvende konstruksjon, men den er velfungerende og intuitiv i bruk.

Linjeføringen er litt grov og taktisk. Rifla er en pipeskifter som enkelt kan gjøres om til venstrehendt.

Ramme

Beretta BRX 1 er bygget opp rundt en ramme av anodisert aluminium. I et V-formet spor foran i ramma er pipa festet med to skruer fra undersiden. Mellom disse er det gjort plass til en rekylklakk som griper opp i kammerblokka.

I overkant av kammerblokka sitter en forlengelse som sammen med en lang picatinnyskinne fungerer som lokk på det massive sluttstykket. Dette går i spor i ramma omtrent som sleiden på en automatpistol.

Sluttstykket har samme profil som kammerblokka, det gjør at låskassa virker svært lang. Det roterende sluttstykkehodet har 8 klakker i stjerneform, som på en del automatrifler. Det er lenket opp slik som bolthodet på en rekylautomat, med en ekstern slagmekanisme.

Ytterdekselet er i plast.

Aluminiumsramma danner et solid leie for pipa, som er festet med to skruer fra undersiden. Bak i ramma skimtes slagmekanismen som er integrert i avtrekkerhuset.

Etterlikning

Grepsarmen kan enkelt byttes om til venstrehendt grep, samtidig som bolthodet lett vendes til venstreutkast. Med det symmetriske skjeftet er derfor linksskyttere godt ivaretatt.

Glimrende rettrekker: Jakele J1 All­ Terrain

Sluttstykket har tilsynelatende en oppspenner, men dette er bare en sikring med 3 posisjoner. Sikringsfløyen er fjærbelastet og må presses inn og opp til den fremste posisjonen for avsikring.

Derfra må den igjen presses ned og slippes tilbake til en sikret mellomstilling, eller til den bakerste posisjonen som låser ladegrepet. Designerne har trolig tenkt at man nå er så vant til oppspenner at bevegelsen er naturlig

Etter mitt skjønn er en slik etterlikning litt unødvendig.

Bak på sluttstykket sitter en trepunktssikring som etterlikner en oppspenner. Den lange pickatinnyskinna gir fleksible muligheter for kikkertmontasje.

Justerbart avtrekk

Avtrekkerhuset med slagmekanismen og den innvendige hanen sitter innfelt i ramma, og minner mye om slagenheten på en halvautomatisk hagle. Avtrekksvekten er justerbar i tre trinn med en knapp på siden av huset, etter å ha vippet dette fram via magasinbrønnen.

Boksmagasinet i plast rommer fem patroner og er farget skarpt oransje, slik at det synes godt når det tas ut av børsa. En smart detalj er at det lett kan etterfylles i rifla med sluttstykket åpent.

Både fortreet og skjeftet i solid plast er festet i ramma. Lengden på skjeftet kan justeres med avstandsstykker bak kolbekappa av gummi, og pistolgrepet kan skiftes til ulike profiler etter personlig smak.

Reimfestene er solide stålnipler. Pipa er gjenget for lyddemper.

Det stjerneformede bolthodet roterer når sluttstykket trekkes bakover i ramma. Et eget bolthode for magnumkaliber har 16 tagger, i stedet for 8 som her.

Glatt ladegrep

Det lange sluttstykket rekker helt tilbake til nesa under ladegrep, men utgjør ikke noe praktisk problem siden skjeftet har god lengde. Ladegrepet er silkemykt og jevnt, og den store kula gir et godt grep.

Avtrekket på testrifla har et bestemt lite kryp som er merkbart i benk, men ikke på den løpende elgen. Presisjonen i rifla var akseptabel, og ga 25 til 30 millimeter med en del blyfri jaktammunisjon, og møter derfor garantien om ett bueminutts presisjon.

Den likte særlig hjemmeladd 130 grs Barnes TTSX, og gikk bedre med lyddemper montert. Magasinet tar lett imot patroner, og hjelper trolig til med det glatte lade- grepet med sin gode funksjon.

Med en pris rett under tjue lapper leverer den mye moderne rettrekker for pengene. Med sin BRX1 signaliserer Beretta klare ambisjoner om å ta sin andel av riflemarkedet.

Rifla appellerer kanskje ikke til feinschmeckere, men er et spennende valg for de som vil ha en funksjonell rettrekker til en fordelaktig pris.

Beretta BRX1

Magasinrifle med rettrekkermekanisme og roterende bolthode. Justerbart avtrekk mellom 900 og 1500 g. Mulighet for pipeskift.

Vekt: 3,3 kg
Pipelengde: 57 cm i kaliber .308 Win.
Skjeftelengde: 37 cm inkl. ett avstandsstykke på 1,25 cm.
Magasinkapasitet: Fem patroner
Kaliber: Leveres foreløpig i kaliber .308, .30-06 og .300 win Mag.

Pris: kr 19995,-
Leverandør: Schou Våpen AS, schouvaapen.no

Karakter: 4.5

Powered by Labrador CMS