Fellesystem for pukkellaks er snart klart i Tana
Fra slutten av juni skal pukkellaksfellen være på plass i Tana-elva. Årets felle omtales som et prøveprosjekt, men miljødirektoratet har tidligere konkludert med at det er mulig å hindre oppgang av pukkellaks i større vassdrag i framtiden.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
– Vi regner det realistisk å kunne fange en stor del av pukkellaksen som kommer første året med felle i Tana. Samtidig er det mange usikre faktorer som værforhold og vannføring, hvor godt fellen fanger og hvor mye pukkellaks som kommer. Derfor er det vanskelig å anslå eksakt hvor mye pukkellaks vi klarer å ta, sier Roar Sandodden i Veterinærinstituttet. Han leder prosjektet på oppdrag fra Miljødirektoratet.
Fra 24 juni skal fellessystemet i Tana være operativt. Ellen Hamdro, direktør for miljødirektoratet, sier at det er viktig å understreke at dette er et prøveår.
– Uansett hvor mye pukkellaks vi lykkes med å hindre fra å gå opp i elven, så er det viktig å få testet ut hvordan en slik fellekonstruksjon vil fungere i Tana. Prosjektet vil gi nyttig erfaring for å løse pukkellakseutfordringen, sier hun.
Sikter på 2025
Det neste store pukkellaksåret er i 2025. Seniorrådgiver Sturla Brørs i fiskeseksjonen ved Miljødirektoratet, forteller at et tilsvarende system delvis ble testet ut i fjor, nedstrøms Tana bru ved Seidaholmen. Pukkellaksen ble ikke stanset, men overvåket med videokamera.
I år vil det samme systemet oppgraderes. Plastbrøytestikker og metallspiler plassert i elva, skal føre fisken gjennom et halvautomatisk videosystem.
– Når stimer av pukkellaks blir ledet gjennom videosystemet, åpnes et fangstkammer. Etter at pukkellaksen er ført videre til fangstkammeret, trengs en manuell sortering for å sørge for at ingen av de opprinnelige artene blitt tatt ut sammen med pukkellaksen, sier Brørs.
Kunstig intelligens
– I Storelva i Berlevåg er det allerede gjort tester som gjør selve sorteringen ved hjelp av videoovervåking og kunstig intelligens. Kan et slikt system også brukes i Tanaelva?
– Slike automatiske system må testes, og effektiviteten må dokumenteres under realistiske forhold, med flere tusen pukkellaks, før man kan vurdere å investere i slik teknologi, sier Brørs
Menneskemat
Et spørsmål må avklares, er hva som skal skje med pukkellaksen som bli tatt ut.
– Tanken er at fisken skal bli menneskemat. Vi er i dialog med Mattilsynet om hva som er nødvendig for at dette skal bli en realitet. Foreløpig er flere detaljer uavklart, sier Brørs.
– Må beregne kostnader
Miljødirektoratets ekspertgruppe for bekjempelse av pukkellaks publiserte tidligere i år en rapport som konkluderte med at det vil være mulig å hindre pukkellaksen fra å gå opp i store vassdrag for å gyte. Samtidig framhevet Miljødirektoratet et betydelig utredningsbehov knyttet til etableringen og drift av fiskesperrer i store vassdrag.
– Vi må beregne kostnader og se hvordan sperrene kan bygges slik at de på en best mulig måte hindrer oppgang av pukkellaks, og samtidig i minst mulig grad påvirker lokale bestander av atlantisk laks, sjøørret og sjørøye, sa fagdirektør Jarle Steinkjer i fiskeseksjonen i Miljødirektoratet da Jakt & Fiske omtalte rapporten på nett.