Guide

Se i svarte natta Hva er et termisk sikte?

En del modeller av nattoptikk kan monteres på kikkertsiktet for å gi nattsyn.
En del modeller av nattoptikk kan monteres på kikkertsiktet for å gi nattsyn.

Bruk av nattoptikk, såkalte termiske sikter, er aktuelt grunnet uønskete villsvin fra Sverige de seinere åra. Vi har sett på egenskapene og begrensningene til disse kikkertene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Kikkertene blir trolig også tillatt i Norge - på enkelte arter. Miljødirektoratet har vært svært avventende med å ta stilling til nye teknologier innen nattoptikk.

De har henvist til gjeldende regelverk, som i praksis ikke har gitt noe svar. Høsten 2020 kom det imidlertid en høring om bruk av kunstig lys ved jakt på villsvin, i forbindelse med forslag til endringer i viltloven. Dette som et ledd i en ny tiltaksplan mot etablering av villsvin i Norge.

I forslaget definerer direktoratet kunstig lys som innretninger avhengig av en ekstern energikilde for å gjengi et bilde. Nattoptikk som kun baserer seg på naturlig lys, er ikke inkludert. I hovedtrekk foreslås det å tillate kunstig, bærbart lys ved jakt på villsvin, men ikke ved jakt på hjortevilt, samt ved ettersøk av hjortevilt og villsvin. Hva som blir det endelige vedtaket om bruk av termiske sikter, blir trolig avgjort i nær framtid.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.