Etterlysning
Er du en villsanker?
Er du et menneske som høster med lidenskap av naturen? Som med respekt, kjærlighet og ønske om bærekraft, sanker og foredler det andre kanskje ikke ser nytten av? Da kan du være en interessant person for «villsankeren» Øystein Horsberg.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
– Jeg ser med undring på at tonnevis av bær råtner på rot i norske skoger, at tusenbrødrevann står urørte, at gjedda ikke blir utnyttet som ressurs.
Det sier Øystein Horsberg (42) fra Oslo og Hobøl. Han er jeger, sportsfisker og sanker, og liker å se på seg selv som en moderne veidemann. Men Horsberg vil gjerne ta lidenskapen et skritt videre: Han ønsker å gjøre sanking og bytteøkonomi til en livsvei. Planen er å bosette seg i ei enkel hytte på Østlandet, og leve på sjølberget vis – i første omgang for et år.
Vi skal ikke så mange tiår tilbake, da det ikke var uvanlig å leve på denne måten i Norge. I hvert fall en tilværelse der forbruket var langt lavere enn i dag. Og som kanskje kan være et av svarene på 2000-tallets miljøkrise?
Mental opprydning
For Øystein Horsberg har dette også en mental betydning. Han tror det enkle, naturnære livet gir mulighet for å komme i bedre kontakt med seg selv:
– Jeg har nettopp kommet hjem fra et 10-dagers opphold til Femundsmarka. Da mobilen etter hvert gikk tom for strøm, skjedde det noe rart. Jeg ble mer oppmerksom, tenkte klarere, og fikk tålmodighet til å sitte oppslukt av ei bok i tre timer, forteller han.
Mens praten går i den laftede kårboligen på Nommestad gård i Hobøl, kommer 1700-talls-slagordet «tilbake til naturen» svevende inn i journalistens hukommelse. Først ført i pennen av den franske filosofen og romantikeren Jean Jacques Rousseau; senere børstet støvet av, av eventyreren, etnografen og zoologen Thor Heyerdahl. Begge inspiratorer for de mer moderne natur- og miljøvern-bølgene.
Selv trekker Horsberg fram Helge Ingstad som en av flere inspirasjonskilder, og forteller om til sammen to år med tidligere jakt- og fangstopphold i Alaska, et sted «midt mellom Anchorage og Nome».
Søker veidemenn- og kvinner
– Vi har så unødvendig høyt forbruk for tida. Hvor mye trenger man egentlig å ha av inntekter for å leve et år? spør Øystein Horsberg. Han forteller hvordan han og tre kamerater levde av 20 000 kroner i løpet av et år i Alaska – for resten levde de av det de jaktet, fangstet og høstet.
Men så til hovedpoenget: «Villsankeren» fra Hobøl har tro på at det finnes andre med samme lidenskap rundt om i landet, for høsting og foredling av alle typer matressurser. Han er ute etter å knytte kontakt med interessante personligheter, gjerne med spesielle livshistorier, som har særkompetanse innenfor utdøende, kulturbærende, eller bare annerledes former for matauk, sanking og foredling.
– Det kan være «Sopp-Sverre» som plukker 100 kilo kantarell, «Gjedde-Per», som i all sin sjeldenhet har biinntekt av gjeddekakene sine. Det kan være den ivrigste bærplukkeren, eller vår mest ihuga pelsjeger, sier Horsberg.
Disse personligheten bør helst også la seg portrettere med penn og kamera – og kanskje også på film. For Horsbergs drøm er å presentere resultatet for et større publikum. Men denne delen av prosjektet er foreløpig kun på skissestadiet.
Her kan du henvende deg
Kjenner du en ihuga veidemann, eller -kvinne med en ekstra lidenskap i sjela for det vedkommende driver med? Som i tillegg gjerne har en sterk livshistorie? Som følger det instinktive urkallet fra 10000 år tilbake, og «vandrer etter villreinen mot nord»?
Ta kontakt med: villsankeren@gmail.com, med noen stikkord om, og eventuelt bilder av personen du har i tankene.