Annonse

Lakselus:

Oppfordrer alle til å registrere lus på villfisk

Sjøørret med lakselus.
NJFF Troms har laget et digitalt rapporteringsskjema for lakselus, og oppfordrer alle fritidsfiskere til å rapportere om laks, sjøørret eller sjøørret har lus på seg.

På ti dager har over 20 privatpersoner levert inn luserapport i den nye digitale registreringstjenesten til NJFF Troms. – Avgjørende for å kunne redde villfisken, sier regionsekretær Karl-Petter Yeong.

For andre år på rad går NJFF Troms ut med en oppfordring til alle landets fritidsfiskere om å registrere antall lakselus på alle fangede laks, sjøørret og sjørøye. Nytt av året, er et digitalt innsendingsskjema.

– Vi gikk i bresjen for dette allerede i fjor, og opplevde at dataene vi samlet inn bidro til at produksjonsområdet Troms fikk gult lys under forrige revisjon av trafikklyssystemet. I kombinasjon med at regjeringen nå ønsker å skrote trafikklyssystemet til fordel for lusekvoter, mener vi at våre data blir enda viktigere, sier regionsekretær Karl-Petter Yeong til Jakt & Fiske. 

Han beskriver sommeren 2024 som et kriseår for vill laksefisk i Troms.

– Aldri tidligere hadde det vært så høye lusenivåer i vår region. Det er en svakhet at det er oppdrettsnæringen selv som er ansvarlig for rapporteringen av mengden lus. Her vil dataene vi samler inn være et potensielt korrektiv, sier Yeong.

En fersk rapport fra Havforskningsinstituttet (HI) viser at den foreløpig beregnede forekomsten av lakselus i Troms, produksjonsområdet 10 og 11, allerede ligger over mengden registrerte lus i fjor.

– En gulrot til næringen

Enkelt sagt, har regjeringen foreslått å innføre en lusekvote alle oppdrettsselskaper må forholde seg til.

Havforskningsinstituttet har i flere år trålet vill laksefisk og målt forekomsten av lakselus i ulike produksjonsområder. Basert på denne kunnskapen, regnes 0.3 lus per gram fisk som en grenseverdi.

Dette, kombinert med kunnskap om hvordan lakselus historisk har spredd seg, har gitt forskerne mulighet til å lage en virtuell modell for å beregne lusekvoter.

– Egentlig er dette et insentiv til næringen til å bytte til nullutslippsanlegg. Lukkes anlegget, slippes det heller ikke ut lus. Og dermed bruker ikke selskapet av lusekvoten sin. Men den biologiske belastning av fôr-rester, avføring og lignende vil bestå, sier prosjektleder villaks Alv Arne Lyse.

Målet er at de innmeldte luserapportene kan brukes for å hente ut statistikk for hver region, og inngå i varsler til Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og statsforvalter i hver enkelt region.

– Åpent for alle

Selv om det er NJFF Troms som står bak løsningen, er registreringsskjemaet åpent for alle.

– Vi har allerede fått inn svar fra andre deler av landet. Det er kjempebra, sier Yeong.

Powered by Labrador CMS