Annonse

Fiskehelserapporten:

Over 100 millioner laks døde i opprett i fjor

Mer enn 100 millioner laks døde i oppdrettsnæringen i fjor, viser den nye Fiskehelserapporten til Veterinærinstituttet.

Infeksjonssykdommer er den viktigste årsaken til dødelighet i norsk fiskeoppdrett, viser Fiskehelserapporten. For død laks alene er tallet 100,5 millioner.

Publisert

Rapporten ble lansert av Veterinærinstituttet i Bergen tirsdag.

Den viser at 62,8 millioner laks (16,7 prosent) og 2,5 millioner regnbueørret (14 prosent) døde i sjøfasen av produksjonen i 2023. Det er de høyeste dødelighetstallene som er representert så langt.

Samtidig ble antall døde settefisk i 2023 rapportert å være 37,7 millioner laks og 2,4 millioner regnbueørret, Det er en økning på omtrent 2 millioner laks fra 2022.

Tallene viser at til sammen 105,4 millioner laks og ørret døde i produksjon i løpet av 2023.

Rapporten kommer kort tid etter at regjeringen har gitt grønt lys for seks av tretten produksjonsområder for oppdrettsnæringen etter trafikklysmodellen. 

Det betyr at så mye som 21 000 tonn mer oppdrettsfisk kan produseres i disse områdene per produksjonssyklus.

Infeksjon vanligste dødsårsak

Det er også første gang rapporten viser en oversikt over hovedkategorier av dødsårsaker for oppdrettslaks.

Den vanligste årsaken til dødelighet på nasjonalt nivå var infeksjonssykdommer, med 38 prosent. Det er oppdrettsselskapene selv som har delt data om dødelighet.

– Infeksjonssykdommene er et omfattende problem både for fiskens velferd og overlevelse i sjøen, sier avdelingsdirektør Edgar Brun ved Veterinærinstituttet.

– Det eksisterer mye kunnskap om hvordan smitterisiko kan reduseres, og det er et stort potensial for forbedring, sier Brun.

Lakselus er fortsatt den største parasittutfordringen og sykdomsdriveren hos oppdrettslaks. Likevel var lusenivåene litt lavere i 2023 enn i 2022.

Powered by Labrador CMS