Annonse

Miljødirektoratet

Marginale endringer i laksefiske

– At villaksen har havnet på rødlista, er resultatet av en langvarig bestandsnedgang. Rødlistingen får derfor ingen umiddelbare konsekvenser for fiskebestemmelsene

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Den dårlige fjorårssesongen kan antakelig delvis også tilskrives elendige oppvandrings- og fiskeforhold, spesielt på Vest- og Sørlandet, sier Helge Axel Dyrendal, seniorrådgiver i Miljødirektoratet.

De eneste større endringene fra i fjor, er at Reisaelva, den nest største lakseelva i Troms, er foreslått ikke åpnet for fiske. Det samme gjelder Storelva i Møre og Romsdal.

– Laksebestanden i Reisa er i så dårlig forfatning at videre laksefiske ikke vurderes som forsvarlig. Et begrenset sjøørretfiske i elvas nedre deler er foreslått tillatt, opplyser Dyrendal.

Tana i kjelleren

Laksebestanden i Tanavassdraget er i kjelleren, og prognosene for sommerens lakseinnsig er minst like dårlige som de var for 2021-sesongen. Miljødirektoratet har derfor videreført av stans i laksefiske med faststående redskaper i sjøområdene nært Tanaelva.

Stalltips til årets sesong: Her bør du satse på å fiske

Et forslag fra Klima- og miljødepartementet om å tillate et såkalt kulturbetinget fiske i Tanaelva, ble dømt nord og ned i høringsrunden.

Vil ha kilenøter i Drammensfjorden

– Vi åpner for fiske med kilenot i Drammensfjorden. Drammenselva og Lierelva er infisert med lakseparasitten Gyrodactylus salaris, og det er ønskelig med så lite infisert laks i elva som mulig, før gyrobekjempelsen tar til, påpeker seniorrådgiver Helge Axel Dyrendal.

På lederplass: Tragedien Tana

I sommer er 183 elver stengt, identisk med antallet i 2021.De aller fleste av disse er små elver utenfor allfarvei, de fleste i Nord-Norge.

Powered by Labrador CMS