Annonse

Test av Leatherman Free P4

Test av Leatherman Free P4

Lettbetjent Leatherman

Leatherman har gjennomført en total redesign av sin plattform. Nyvinningen Free P4 har magnetfeste, som sørger for en enda mer lettbetjent «problemløser».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

De fleste har et forhold til Leatherman. Nå har verktøygiganten tatt (og fått et nytt) grep. Free P4 er det første verktøyet under den nye plattformen. Her ligger samtlige verktøy lett tilgjengelig på utsiden av redskapet. Hvert verktøy er magnetfestet, som gjør at du kan åpne/lukke alle med én hånd. Du slipper dermed å ta ut alt, eller ødelegge neglene dine, før du har funnet riktig verktøy.

Leatherman Free P4 har totalt 21 verktøy, og inneholder blant annet kombikniv, tang, avbiter, wirekutter, saks, boksåpner, serratert knivblad og sag.

Det første som slår meg, er at Leatherman ikke lengre er, som navnet tilsier, en «lærmann». Produsenten har trolig valgt en rimeligere løsning og gått for nylon (plast). Det er imidlertid fortsatt mulig å bestille lær framfor nylontaske, dersom dette skulle være viktig for deg.

Sammenliknet med min 15 år gamle Leatherman, er Free P4 både lengre, tyngre og langt mer avansert. Den største forskjellen er at nyvinningen er både raskere og enklere i bruk: Alle verktøy kan nås fra utsiden.

To knivblad i høykarbonsstål, samt denne saga med kraftige tagger, sørger for at du har alt du trenger til å løse arbeidsoppgavene ved leiren.

Ett fingertrykk løser ut verktøyet som skal brukes, før det lukkes på samme måte for sikker bruk. Det er den geniale magnetfunksjonen som tillater dette. Slik kan du også åpne Leatherman på den tradisjonelt vis, dersom du skal bruke tanga.

Ikke bare er brukervennligheten radikalt bedre, verktøyene er også gode. Spesielt liker vi saga med solide tagger, og de to knivbladene i 420 høykarbonsstål, som kutter gjennom bl.a. fiber og tau, og enkelt lar seg slipe/vedlikeholde. De to knivene, samt den fjærbelasta saksa framstår svært solid og kraftig forbedret fra eldre modeller.

Du har sjelden bruk for alle verktøy. Er du ute på langtur, hvor vekt utgjør en forskjell, blir denne litt for tung å ha i beltet. P4 er riktignok den mest avanserte og robuste modellen, men det fins en rekke mindre og enklere verktøy i den nye kolleksjonen, som vil passe ethvert bruksområde.

Lillebror P2 har til sammenlikning to færre verktøy og er snaut 30 gram lettere. Gramjegeren bør heller se til T-serien, som er langt mer minimalistisk, med hhv. 8 og 12 verktøy, men som også har magnetfunksjon.

Blant nærmeste konkurrenter, har også Gerber nylig lansert en ny kolleksjon robuste multiverktøy, som er hyggeligere priset. Men disse kan ikke måle seg med brukervennligheten til nye Leatherman Free. Noen vil kanskje hevde at «problemløseren» fortsatt er enklere å operere med to hender, men det er det jo ikke alle som har …

Leatherman Free P4

Multiverktøy i rustfritt stål, som låses av magneter. Har total 21 verktøy. Leveres i nylontaske. Leveres med 25 års garanti.

Lengde lukket: 10,8 cm.

Lengde knivblad: 7 cm.

Vekt: 244 g.

Leverandør: Ultimate Nordic AS, tlf. 22 57 50 50, www.leathermanfree.no

Pris: kr 2199,-

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS