Annonse

Test av Hawke Vantage 30 WA 1-8x24 L4A Dot

Vi har testet Hawke Vantage 30 WA 1-8x24 L4A Dot, et kikkertsikte i 8 ganger forstørrelse til en overkommelig pris.

Kompakt 8-ganger fra Hawke

Kikkertsikter med åtte ganger zoom har lenge vært eksklusive saker, men tilbys nå også i rimeligere prisklasser. Hawke lager et svært prisgunstig sikte med 1–8 gangers forstørrelse.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Hawke Vantage 30 IR er en omfattende serie kikkertsikter. Et nytt skudd på denne stammen er et kompakt jaktsikte med 8 ganger zoom og ingen forstørrelse på det laveste.

Rørdiameteren er 30 mm, og siktet har et sylindrisk objektiv. En fordel med dette, er at det blir mer plass til å plassere den fremre montasjeringen.

Sjenerøst synsfelt

Optikken er overraskende bra i dette siktet. Ved laveste forstørrelse dekker bildet hele okularet, og er skarpt ut til kanten. Også synsfeltet på mer enn 40 meter på 100 meters hold er svært sjenerøst. Her får du nærmest et rødpunktsikte for bruk med begge øynene åpne på trange poster.

Ved økende forstørrelse er det ingen variasjon i billedkvalitet eller fokus. Bare øyeplasseringen blir naturlig nok noe trangere. En forstørrelse på 8 ganger gir nok detaljer til de aller fleste jaktsituasjoner.

Mørkt

Optikk er en serie kompromisser, og den egenskapen som lider i denne konfigurasjonen, er lysstyrken. Siktet gir lite hjelp i skumringen. Særlig på minste forstørrelse blir bildet mørkt på grunn av den store utgangspupillen.

Men for et svært anvendelig og rimelig sikte, er dårlig lys i tussmørket en liten pris å betale. Siktet har et opplyst siktepunkt i midten av trådkorset med valgfri rødt eller grønn belysning i 5 trinn. Det grønne lyset er litt tivoli, men kan være brukbart under særlig lyse forhold. Det røde lyset er for skumring.

Lysflekken er i mitt øye litt ujevn.

Spore

Treffpunktjusteringen er noe grovere enn vanlig, og ett knepp gir rundt halvannen cm forflytning. For et jaktsikte er dette tilstrekkelig. Kneppene er tydelige og med passe motstand.

De beskjedne justeringstårnene har en skala som kan nullstilles. På zoomringen sitter en spore som hjelper til hurtig justering av forstørrelsen. Om ønskelig kan denne fjernes og erstattes med en medfølgende fluktende skrue.

På skytebanen likte jeg den enkle utfø- relsen godt, og særlig stående skyting på lav forstørrelse ga god oversikt over mål og terreng. I benken ga 8 gangeren et detal- jert bilde av skiva. Konturene av okular- røret i siktebildet er beskjedent i alle forstørrelser.

Hawke Vantage 1-8x24 er et svært kompakt og allsidig sikte for jakt på dagtid. Den lave prisen gir mye god optikk for pengene i et enkelt og stilreint sikte.

Hawke Vantage 30 WA 1-8x24 L4A Dot

Kikkertsikte med 8 ganger zoom, forstø relse 1 til 8 ganger. Støtsikkert, nitrogenfylt og vanntett. Belyst 5 trinns retikkel rød/ grønn. Parallaksefri på 100 meter.

Objektivdiameter: 24 mm

Rørdiameter: 30 mm

Synsfelt: 40,1-5 meter/100 m

Øyeavstand: 97 mm

Utgangspupille: 24 til 3 mm

Treffpunktjustering: 16 mm pr. Klikk

Lengde: 267 mm

Vekt: 468 g

Batteri: CR2032 (ingen batterisparing)

Pris: kr 5290,-

Leverandør: Norma AS, norma.as

Karakter: 4.5

Powered by Labrador CMS