Annonse

Test av Hikmicro Stellar SQ 50

Test av Hikmicro Stellar SQ 50.
Hikmicro Stellar SQ 50 er et elektronisk kikkertsikte med termisk, eller varmeregistrerende, teknologi.

Sikte for natten

Termiske kikkertsikter har hatt en rivende utvikling. Nye Stellar SQ 50 byr på god oppløsing og lang rekkevidde.

Publisert Sist oppdatert

HikMicro Stellar SQ 50 er utformet som et vanlig kikkertsikte med 30 mm mellomrør, slik at det kan festes på rifla med vanlige montasjer. Siktet registrerer varmestråling og viser dette som et bilde på skjermen i øyedelen. 

De tre justeringstårnene styrer elektronikken. Via USB-C kan du lade det interne litiumbatteriet, og laste ned bilder og video. Det vertikale tårnet huser et ekstra CR124-batteri som backup, dersom internbatteriet er tomt. Det høyre tårnet brukes til å bla i menyer og funksjoner på OLEDskjermen som vises i okularet.

Visningsvalg

Skytteren kan velge mellom flere forskjellige visninger i siktebildet. Kontrast, lysstyrke, fargepalett og ikke minst digital zoom kan justeres gjennom ulike valg i menyen. 

Advarsel: Her er mange valgmuligheter for de ulike funksjonene, så om du scorer høyt på gubbefaktor, kan menyen oppleves litt tung i begynnelsen. Ferdig innstilt virker teknologien likevel ganske enkel i bruk. 

Knappen for å aktivere opptak sitter lett tilgjengelig oppå okularet. Et raskt trykk tar bilde, mens et langt trykk starter videoopptak. Du kan også velge et rekylaktivert opptak for jaktsituasjoner.

Test av Hikmicro Stellar SQ 50
Denne elgen lå i skjul bak et tre i mørket, men ble tydelig eksponert av det varmeregistrerende objektivet.

Gjenkjennelse

For å finne et dyr i siket, kan du velge at områder med høy temperatur markeres med rødt. Jeg kom ganske nær en elg under utprøving av siktet, og gjorde opptak av den tvers gjennom et tre i nattemørket. 

De tynnpelsede områdene i hodet sto klart fram på bildet. Oppløsningen i bildet er detaljert og god, og det er mulig å gjenkjenne detaljer i et individ på ganske lange hold.

En ring rundt objektivet fokuserer bildet på den avstanden siktet benyttes. Dybdeskarpheten er kort, så dette må gjøres ved hver forflytning av siktebildet. 

En effekt av dette er at siktet «ser» tvers gjennom vegetasjon, slik at løv og kvister som kan få kula ut av kurs, ikke vises i bildet. Vær obs!

Innskyting

Siktet skytes inn ved hjelp av menyhjulet i høyre tårn. Det er ikke helt rett fram, men det hjelper å følge bruksanvisningen. Trådkorset kan vises i flere farger, og ulike preferanser og innskytninger kan lagres for flere piper eller brukere. 

Innskytningen kan i prinsippet gjøres med to skudd. Det første skuddet viser avviket fra senter i skiva. Når treffpunktet skal justeres, vises et lite trådkors som holdes over første skudd mens hovedkorset flyttes til senter. Bildet kan fryses mens justeringen pågår.

HikMicro Stellar virker svært solid bygget. Det er vann og støvtett, og alle bevegelige deler har tett tilpasning. Til jakt på nattaktive dyr som villsvin, gir dette siktet en stor fordel. Baconet får dog høy kilopris, for dette er høyteknologi.

HikMicro Stellar SQ 50mm

Kikkertsikte med termisk kamera, med to interne litiumbatterier og ett CR123A.

Termisk oppløsning: 640 x 512, 50Hz billedfrekvens

Aktiv bølgelengde: 8 μm til 14 μm

Linse: 50 mm

Rekkevidde: 2600 meter

Synsfelt: 8,78° x 7,03°, Forstørrelse 2,31 x

Øyeavstand: 60 mm

Billedskjerm: 1024x768, 0,39 toms OLED

Digital zoom: 1x, 2x, 4x og 8x

Lagringsminne: 64GB

Batterilevetid: Opptil 13 timer/25 grader

Beskyttelsesgrad: IP67

Mål: 420×78, 1×82 mm

Vekt: 970 g uten øyemusling og batteri

Pris: kr 42 990,-

Leverandør: Norma AS

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS