Annonse

Test av Kahles Helia 1,6-8x42

Test av Kahles Helia 1,6-8x42
Kahles Helia 1,6-8x42 er moderat og fornuftig både i størrelse og forstørrelse. Det ballistiske tårnet som sitter på toppen er tilleggsutstyr.

Fornuft fra Kahles

De digre kikkertsiktene krymper, og Kahles er med på notene. Helia 1,6-8 x 42i et kompakt sikte med moderat forstørrelse.

Publisert

Kahles, som ble etablert i Wien i Østerrike allerede i 1898, er en av de eldste produsentene av kikkertsikter. De første Helia-siktene kom på markedet i 1926, og mange er fremdeles i bruk. Produsenten står bak en rekke gode oppfinnelser innen sikteoptikk. Gledelig da at produsenten fortsatt holder koken.

Kahles Helia 1,6-8 x 42i er et forholdsvis nett sikte med et fornuftig forstørrelsesintervall. Laveste forstørrelse på 1,6 ganger gir så godt synsfelt at det fungerer bra på korte hold og bevegelige mål. Toppforstørrelsen på 8 ganger er egentlig nok til å få et detaljert mål i de aller fleste jaktsituasjoner. 

Objektivet på 42 mm passer for de fleste jaktformer uten å ruve for mye. Siktet er dessuten gjenget innvendig for eventuell påbygging med nattoptikk.

Solid og klart

Optikken byr på et klart siktebilde helt ut til gummiringen på okularet. Den romslige utgangspupillen gjør at øyet raskt finner bildet ved anlegg. Selv om objektivet ikke er av de største, er optikken relativt klar også når skyggene tetner, samtidig som det er uten reflekser i skarpt motlys. Siktet virker svært solid bygget.

Testsiktet har et ballistisk tårn med utenpåliggende skala som ekstrautstyr. Jeg er ikke begeistret for tårn med stopp i nullstillingen til systemvåpen, der begrensningen på én omdreining kan være en ulempe. 

For jegeren som skyter inn børsa med jaktammunisjon en gang for alle, funker det derimot fint. Tårnet har ikke lås, og kan bli dreid ved utilsiktet kontakt. Sjekk derfor nullstillingen før skudd. Ut av boksen kommer siktet med høydejustering under lokk.

Sparer strøm

Siktet har et retikkel med tre grove stolper, og et trådkors med svært smale tråder som dekker lite av målet. Lysprikken fyller krysset med et distinkt punkt med stor spennvidde i intensitet. Takket være en bevegelsessensor, slokker lyset når våpnet er i ro eller ute av jaktposisjon. 

Kahles var blant de første produsentene til å ta i bruk denne løsningen. Justeringsrattet for lyset sitter på venstre side, og har et batterideksel med skruspor for mynt eller patronrille.

Kahles Helia 1,6-8 x 42i et fornuftig og solid jaktsikte fra en tradisjonsrik produsent. Det er kort og kompakt, og passer fint på en hendig jaktrifle.

Kahles Helia 1,6-8 x 42i

Kikkertsikte med forstørrelse 1,6-8 ganger. Ikke med forstørrende retikkel. Ballistisk tårn med treffpunktjustering 1 cm pr. klikk på 100 m. Trinnløst rødpunkt med bevegelsessensor.

Objektivdiameter: 42 mm

Rørdiameter: 30 mm

Lengde: 323 mm

Batteri: CR2032

Synsfelt: 25,3 – 5,1 m/100 m

Utgangspupille: 9,6-5,1 mm

Øyeavstand: 95 mm

Pris: kr 19000,- / Ballistisk tårn kr 1960,-

Leverandør: Swarovski Optik Nordic

Karakter: 5,5

 

 

 

Powered by Labrador CMS