Annonse

Test av Kahles Helia TI35

Termisk kikkert

Med nye Helia leverer Khales en termisk spotter i toppklasse.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Med villsvin på full fart inn i landet, og nye regler som gir mulighet for både villsvinjakt og lovlig ettersøk på hjortevilt med termiske utstyr, kommer det stadig nye interessante produkter på markedet.

TI35 er oppfølgeren til Khales første termiske spottingkikkert TI25, og oppgraderingen er blitt et svært hyggelig bekjentskap.

Kahles markedsfører sine termiske kikkerter som enkle i bruk, med forståelig oppsett og meny. Dette kan jeg bekrefte. Det er bare to knapper å forholde seg til, og de styrer alle valg. Menyen oppleves som intuitiv, og du kan dra rett til skogs etter bare et lite minutts innføring. Knappene kan enkelt brukes i mørket, og det tar kun kort tid før du har kontroll på hele systemet.

Lavt strømforbruk

Spotteren har kun tre fargepaletter å velge mellom, men disse er etter min mening de beste valgene til variert bruk. Det røde utmerker seg når det er svært mørkt, mens de to andre (white hot og black hot) gir overraskende detaljerte bilder på dagtid.

Test: Hikmicro Monokular Lynx Pro LH19

Spotteren har en veldig god standbyfunksjon, som slår av strømmen når kikkerten henger rett ned. Løftes spotteren opp igjen, starter systemet på bare to sekunder. Merk at Helia kan slå seg av i øyeposisjon dersom du holder spotteren helt stille i mer enn 15 sekunder. Hvis dette blir et irritasjonsmoment, er det bare å slå av standbyfunksjonen med et par tastetrykk.

Oppgitt batteritid på 8 timer vil naturlig nok påvirkes av temperatur, men samsvarer generelt godt med mine erfaringer under praktisk bruk. Til gjengjeld må det påregnes litt tid til oppladning.

Les også: Miljødirektororatet vil ikke anmelde videre termisk bruk ved forsvarlig jakt

Solid og enkel

Spotteren er selvfølgelig vanntett, og framstår som solid tross relativt lav vekt. Siden det er lagt vekt på enkel og intuitiv bruk, har spotteren ingen andre tilleggsfunksjoner, som video eller blåtann.

Det oppleves heller ikke som et savn, forutsatt at du vet hva du kjøper. Likevel synes prisen noe høy med tanke på hvilke andre funksjoner konkurrenter byr på i denne prisklassen. Det blir likevel toppkarakter, da Khales Helia TI35 leverer svært godt på hovedbruksområdet; å finne dyr på en effektiv og enkel måte.

Kahles Helia TI35

Termisk spotter med 35mm objektiv med 1024x768 oppløsning, 50 Hz, OLED display, zoom på 1x, 2x og 4x og oppladbart batteri.

Vekt: 430 g.
Batteritid: Opptil 8 timer, fullades
på ca 2,5 timer.
Medfølgende utstyr: Objektivdeksel, avtagbar nylon/neopren reim, neopren futteral og USB ladekabel.

Pris: kr 25000,-
Leverandør: swarovskioptik.com

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS