Test av A-Tec Optima 50

A-TEC med rekylmodul

A-Tec Optima 50 med rekyldemping er en fleksibel modulbasert demper for den allsidige jegeren.
A-Tec Optima 50 med rekyldemping er en fleksibel modulbasert demper for den allsidige jegeren.

Siste skudd på stammen til A-TEC, lyddemperveteranen i Drøbak, er laget for fleksibel demping av både lyd og rekyl.

Publisert

A-TEC Optima-serien er et modulbasert dempersystem som kommer i tre ulike diametere, 45, 50 og 60 mm.

Økt diameter gir mye innvendig volum med plass til kruttgasser i demperen, og gir derfor bedre demping. Optima 50 er likevel ikke vesentlig større enn vanlige jaktdempere under 50 mm. Gjennom kikkertsiktet er det fremdeles god sikt med denne demperen montert.

Moduler

Optima 50 er modulbasert og består av fire moduler. Den innerste er en teleskopisk festemodul som kan leveres i de fleste gjengestandarder, i tillegg til A-TECs eget hurtigfeste A-Lock Mini.

Test: Lyddemperen One Norseman ST

Utenpå kommer to forholdsvis lange dempermoduler. Disse er nærmest bare en gjenget aluminiumskopp med en gassfordelingskolonne av rustfritt stål innskrudd i midten.

Dempingen er altså basert på optimal avledning av kruttgassene, framfor mange tette skott. Festemodulen er felles for alle dempermodulene opp til kal. 375.

Det gjør at den kan brukes på flere våpen med ulike dempermoduler i kalibere mellom .224 og .375.

Demperen fungerer også med kun én dempermodul, om det er behov for en kort demper. Ytterst sitter et endestykke som nærmest fungerer som en gjengebeskytter for dempermodulen. I stedet for gjengekoppen, kan du skru på en rekyldemper som flukter med demperkroppen. Denne må kjøpes i tillegg.

Effektiv i kal. 9,3 x 62

Vi testet en optima 50 med dempermoduler i kaliber .308 W og i kaliber 9,3x62, både med og uten rekyldemperen i begge kalibere. Opplevelsen med en lett jaktrifle i .308 var at Optima 50 uten rekylmodulen allerede bremser både rekyl og lyd godt.

Test: Svemko Hunter 1.0

Jeg kunne knapt merke noen vesentlig effekt på den forholdsvis rekylsvake patronen. For en baneskytter vil det nok likevel være merkbart etter en god treningsøkt. Derimot var rekyldemperen merkbart effektiv på det mer potente elgkaliberet 9,3x62, selv på en fullvoksen Schultz & Larsen Ambassador.

Demperen alene ga selvfølgelig også vesentlig reduksjon, men med rekyldemperen var vi nede i et vennlig .308-dult.

A-Tec Optima 50 med rekyldemping er et fleksibelt dempersystem, og passer godt for jegeren med flere våpen, og som skyter en del på bane.

A-Tec Optima 50

Modulbasert lyddemper, Ø 50 mm. Dempermodulene er kalibertilpasset mellom .244 og .375. Kjerne i rustfritt stål, kapsling i aluminium. Bygger 150 mm på pipa.

Vekt: 385 g
Vekt rekylmodul: 64 g
Oppgitt lyddemping (308 W): 31 dB
Totallengde: 230 mm
Lengde med rekyldemper for endemontering: 265 mm

Pris: kr 4200,-
Frontmontert rekyldemper: kr 950,-
Ekstra dempermodul: kr 1100,
Leverandør: A-TEC AS, a-tec.no

Karakter: 5

Basismodulen er universal. Dempermodulene er tilpasset kaliber og kan brukes alene eller begge sammen. Rekyldempermodulen er universal og kjøpes separat.
Basismodulen er universal. Dempermodulene er tilpasset kaliber og kan brukes alene eller begge sammen. Rekyldempermodulen er universal og kjøpes separat.
Powered by Labrador CMS