Annonse

Test av Svemko Ultra 1.0 og Magnum 1.0 lyddempere

Svemko Ultra og Magnum lyddempere
Svemko lager to kraftige dempere som kan byttelåne titankjerne: Svemko Ultra 1.0 (over) Svemko Magnum 1.0 (under)

Supre titandempere

Svemko er en av flere norske lyddemperprodusenter. De to største modellene har titankjerne som kan byttes innbyrdes.

Publisert

Svemko Ultra 1.0 er en forholdsvis lang og stor demper, som selv med titankjerne veier 385 gram. Den er likevel lett i forhold til volum. Demperen omslutter pipa et stykke bakover, men passer best på litt massive rifler for ikke å forrykke balansen for mye.

Demperen er svært effektiv, slitesterk og tåler bruk av magnumkalibere. Demperen kan åpnes med et medfølgende verktøy, og kan leveres med et hurtigfeste der en muffe med brutte gjenger skrus inn på gjengene ved munningen av pipa.

Denne strammes til den sitter med en stor unbrakonøkkel. Dermed kan demperen festes enkelt ved å tre den over pipa og vri 90 grader.

Innmaten kan skrus ut for reingjøring. Svemko lager også et hurtigfeste som letter montering av demperen.
Innmaten kan skrus ut for reingjøring. Svemko lager også et hurtigfeste som letter montering av demperen.

Suveren demping

Jeg skjøt med Ultra 1.0 montert på en forholdsvis tung Shultz & Larsen i kaliber 9,3x62. På denne rifla var størrelsen til demperen helt proporsjonal, men gjorde våpenet likevel litt framtungt ved stående skyting.

Dempingen var svært god, selv med kraftige jaktladninger med 18,8 grams RWS Evolution. Også den ellers merkbare rekylen i kaliberet ble vesentlig mer behagelig. Varmeflimmeret dukket opp etter tredje skudd, så her er som vanlig et miragebånd til stor hjelp ved baneskyting.

Magnum

Svemko Magnum er ca. fire centimeter kortere enn modellen Ultra, men har den samme solide konstruksjonen med uttakbar titankjerne. Sistnevnte monterte jeg på en lett fjellrifle i .308 Winchester, hvor den gjorde ganske mye ut av seg. Men demping av både lyd og rekyl opplevdes suverent i dette kaliberet. Begge riflene hadde speedlock-systemet, og dermed var det svært enkelt å ta av og på demperne.

Et system

Med hurtigfestet montert på flere rifler, kan Ultra 1.0 og den noe kortere Magnum 1.0 utgjøre et system. Det er kun innmaten i titan som er kaliberbestemt, og de teleskopiske aluminiumhusene kan dermed brukes om hverandre, bare du skrur inn riktig demperinnsats. Akkurat det siste er svært viktig, for det er ubehagelig å bruke en mindre åpning på demperen enn kulediameteren i rifla.

Svemko Ultra 1.0 og Magnum 1.0 er store og kraftige dempere som egner seg godt for den som skyter mye på bane, eller vil ha mye demping av kraftige kalibre. De representerer ikke noe nytt, men er solid bygget, noe som gjenspeiler den forholdsvis stive prisen.

Svemko Ultra 1.0

Lyddemper med titankjerne og aluminiumhus.

Lengde foran munningen: 179 mm

Totallengde: 270 mm

Diameter: 49 mm

Vekt: 385 g

Demping: 35–39 dB. ved bruk av .308W.

Pris: 7290,-

Produsent: Svemko AS

Karakter: 5

Svemko Magnum 1.0

Lyddemper med titankjerne og aluminiumhus.

Lengde foran munningen: 139 mm

Totallengde: 229 mm

Diameter: 49 mm

Vekt: 350 g

Demping: 33–37 dB ved bruk av .308W

Pris: kr 5690,-

Produsent: Svemko AS

Karakter: 5Powered by Labrador CMS