Annonse

Test av Steiner Ranger 8 2-16x50 kikkertsikte

Steiner lager kikkertsikter i Ranger-serien med 8 ganger zoom. Dette siktet har 2–16 gangers forstørrelse, er solid og egnet for mange typer jakt.

Åtte ganger Steiner

Med åtte ganger zoom tilbyr Steiner både stort synsfelt og høy forstørrelse.

Publisert Sist oppdatert

Tyske Steiner Optik produserer både riflekikkerter og en rekke ulike optiske sikter. Nå har tyskerne kastet seg på zoomkarusellen, og lager et knippe kikkertsikter med åtte ganger zoom. Jeg har prøveskutt med et fleksibelt jaktsikte med 2 til 16 ganger forstørrelse, og en god lysåpning på 50 mm.

Parallaxejustering

Siden forstørrelsen på Steiner Ranger 8 2-16x50 går opp i 16 ganger, er det nødvendig med en egen parallaksejustering for å sørge for at både mål og trådkors ligger i fokus samtidig. Justeringshjulet for dette sitter innerst på venstre tårn, og har en tydelig skala. Ringen har en følbar markør for 100 meter. 

Personlig er jeg ikke så glad i ekstra innstillinger, men det er fullt mulig å la den stå fast på 100 meter for jaktskudd under 200 meter.

Ytterst på venstre tårn sitter justeringshjulet til rødpunktet i trådkorset. Dette er særdeles lite og skarpt, og lar seg justere fra dyp skumring til påskestemning gjennom 11 nivåer. Lyspunktet har dessuten en tidsbryter som skrur seg av etter seks timer, slik at batteriet ikke tappes unødig. Retikkelet er tre grove stolper, fint trådkors og lysprikk i midten.

Venstre tårn huser både lysregulering og en fokusskrue for parallaksejustering. Det siste er nødvendig ved stor forstørrelse på lange hold.

Stort siktebilde

Treffpunktjusteringen flytter 1 cm per klikk, har god motstand og tydelig markerte klikk. Vandringen er nøyaktig og gir riktig forflytning selv ved store utslag. Hjulet har en skala som kan nullstilles når våpenet er innskutt.

Optikken i siktet er svært god, med et godt definert bilde som er klart helt ut i kanten på alle forstørrelser. 

Her får du et raskt et stort siktebilde ved anlegg. Å vurdere skumringsegenskapene til en kikkert uten et avansert instrument blir litt subjektivt, men jeg opplever at siktet gir god kontrast mellom trestammene i dårlig lys.

Steiner 8 2-16x50 er et solid bygget jaktsikte som kan brukes til det meste. Siktet står seg godt mot andre tidligere testede kvalitetsmerker, og forsvarer prisnivået.

Steiner Ranger 8 2-16x50

Kikkertsikte med 8 ganger zoom, forstørrelse 2–16 ganger. Fiberoptisk rødpunkt i 11 nivåer (fem dag og seks natt) med automatisk slokking etter seks timer. Parallaxejustering 20m til uendelig.

Objektivdiameter: 50 mm

Vekt: 660 g

Lengde: 345 mm

Utgangspupille: 8,5 mm–3,1 mm

Synsfelt på 100m: 18,92 m–2,37 m

Øyeavstand: 95 mm

Lysgjennomgang: ca. 92 %

Treffpunktjustering: 1 cm pr. klikk på 100m

Rørdiameter: 30 mm

Leverandør: Schou Våpen AS

Pris: kr 19 890,-

Karakter: 5Powered by Labrador CMS