Annonse

Portrett || Hans Kristian Wear

Stålmannen

Dette portrettet handler ikke om alternativ ammunisjon, men om egenskaper. Det finnes folk som er lagd av spesielle materialer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

13. oktober 1995: Hans Kristian Wear (15) er på vei hjem med skolebussen. Unggutten gleder seg stort til å komme seg på elgjakt med pappa og resten av laget.

Men det som venter ham hjemme på gården er noe helt annet: bygdas prest og en sørgende familie. Pappa Tore Wear er blitt revet bort. Han ble kastet av en firehjuling under utkjøring av elg, og døde momentant.

Hans Kristian Wear (40)

Bosatt: Steinsholt, Larvik

Sivilstatus: Gift, to barn

Yrke: Børsemaker

Lidenskap: Storviltjakt med løshund

Får mest kjeft for: Får ikke kjeft

Dårlig samvittighet for: Alt for lite tid til det en har mest lyst til

Boka jeg aldri glemmer: Lommeboka

Lytter til: Det meste

Favorittrett: Hjortefilet og fløtepoter

Best i glasset: Pils

Slik finner jeg roen: På skauen

Forbilde: Fatter´n

Tilbake står nå mamma Aslaug og hennes eneste barn, Hans Kristian.

Hva nå? Hvordan være aleine som femtenåring, og hvordan drive gård, jord og skog? Og hva med skyting og jakt –de to hobbyene han dyrket så lidenskapelig sammen med pappa?

Mental treningDenne historien starter i 1981. Hans Kristian er bare året gammel, og med til Landsskytterstevnet for første gang, det samme året som Magne Landrø blir skytterkonge for tredje gang. Seinere skal Hans Kristian Wear være med på landsstevnet hvert eneste år.

Den første stevnemedaljen tok han som 11-åring. Som 13-åring blir det gull i feltskyting i rekruttklassen. Sammen med pappa Tore gikk det i feltskyting på jordene rundt gården, året rundt. De trente også mentalt sammen.

For å få større utfordringer, begynte Hans Kristian å trene på seniorgrenene i DFS allerede som rekrutt. Han fortsatte å vinne og folk i miljøet øynet noe stort. Men så inntraff fredag den 13. oktober 1995 …

Tangerte norgesrekorden

Historien om unggutten fra Lardal kunne endt her. Den gjorde ikke det. For Hans Kristian ville fortsette med det han likte aller best.

– Det var selvfølgelig spesielt å komme til Landsskytterstevnet året etter. Mange visste hva som hadde skjedd. Men jeg ble tatt veldig godt imot, forteller Wear.

En sørgende 16-åring gjennomførte med å vinne juniorklassen i baneskyting. Og to år seinere, første år som senior, tangerte han norgesrekorden, med 349 av 350 mulige poeng. Mange mente at navnet hans allerede var gravert i en kommende kongepokal.

Jeg er kanskje litt gammeldags, men jeg alltid hatt motivasjon til å jobbe og forsørge meg sjøl.

Børsemaker og nettbutikk

Den store pokalen skulle ikke komme før i 2012. Kan hende var grunnen at stortalentet fra Styrvoll skytterlag aldri tok lett på ting, men gikk inn i alt av oppgaver med stor grundighet.

– Jeg er kanskje litt gammeldags, men jeg alltid hatt motivasjon til å jobbe og forsørge meg sjøl, sier han.

Han gjorde klart sitt eget børsemakerverksted allerede på ungdomsskolen. 20 år gammel tok han svennebrev som børsemaker, og startet egen bedrift.

Hans Kristian jobber også med Normas konkurransesortiment. Siste skudd på stammen er nettbutikken bmwear.no – med rikholdig utvalg innen jakt- og konkurransevåpen.

Verdens beste

Hva er det som skiller en god skytter fra en eksepsjonelt god skytter? Hva er det som gjør at enkelte havner i finale- eller kongelag år etter år? Skyldes det talent, trening, eller evne til å håndtere nerver? Kanskje det skyldes et nedarvet «kaliber»?

Svaret får vi kanskje aldri. Men faktum er at Hans Kristian Wear i dag er en levende legende i DFS-miljøet.

Han er en av landets mestvinnende rifleskyttere. I tillegg har han fire individuelle VM-gull og sju laggull i militært, og er trolig verdens mestvinnende skyttere i militære grener.

Om Wear hadde havnet øverst på pallen, dersom han stilte i en av NJFF-grenene, jaktfelt og løpende elg, er imidlertid fortsatt et åpent spørsmål …

Powered by Labrador CMS