Annonse

Test av Alaska Apex APS jaktdress

Godværsdress

Alaska Apex APS er en jaktdress som fungerer meget godt i «snilt» vær. Nord og vest for vannskillet ville vi nok vurdert alternativer.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Alaska Apex APS er en nokså rimelig jaktdress som både fås i grønn utgave og kamuflasjemønster. Den skal, ifølge produktinformasjonen, både være vanntett og ha veldig god pusteevne. Vi har testet kamuflasjeutgaven i løpet av et år.

Først de positive erfaringene: Alaska Apex har et meget godt utført snitt. Den er formsydd, oppleves behagelig, og sitter meget godt på denne kroppen. Lang nok i ermer og buksebein, meget bra fasong på bukselivet, jakkekrage og hette. Både jakke og bukse er passe utstyrt med lommer.

Kamuflasjemønsteret ser meget bra ut for våre øyne, og gir god kamuflasjevirkning i et gjennomsnittlig norsk skoglandskap.

Ytterstoffet er mykt og lydsvakt. Det gnisser lite i seg selv, men gir likevel – som hos de aller fleste skallklær – en viss gnisselyd mot busker og kvister. Hvis formålet er lydløs smygjakt, er det vadmel, loden eller fleece som gjelder.

Vi vurderer pusteevnen som «god nok». Det er vanskelig å gi noe eksakt beregning av hvordan ulike skall-/membranbekledning fungerer mot hverandre. Her spiller flere faktorer inn: hva slags tekstiler du har i plaggene under, og hvor mye varme/svette den enkelte produserer.

Etter vår erfaring er det sjelden man opplever det behagelig å ha på ei membranjakke i temperaturer over cirka 15 grader og sol. Så også med denne.

På høstdager over de nevnte 15 gradene opplevde vi også buksa, som er utstyrt med nettingfôr, som noe klam. Her skiller den seg ikke fra andre membranplagg, og bomull ville vært et bedre valg.

Så til våre ankepunkter: Vi opplever membranen, kalt «APS - Alaska Performance Shell», som et stykke bak de beste. APS er oppgitt til å tåle en vannsøyle på 20 000 mm – som teoretisk sett skal bety et helt vanntett plagg. I praksis funket dressen helt greit i småregn, og i en byge eller to.

Fukten som da la seg i innerfôret, på oversiden av ermene, skuldrene og i hetta, opplevdes ikke «rennende». Men på dager med vedvarende regn over mange timer, opplevde vi innerfôret som mer fuktig enn på dresser i Gore Tex og Dermizax. (Vannet «rant» ikke, men var godt fuktig. Det eneste unntaket var bukseskrittet, der vi ble ekstra våte og kalde.)

I jevn aktivitet vil du alltids holde varmen med Alaska Apex APS, selv om den er våt – men hvis du skal tilbringe dagen på regnværspost, bør du nok putte varm genser/fjellduk/ regnponcho i sekken i tillegg.

Et par andre småting: Frontglidelåsen oppleves som noe treg/vrien å få dratt opp. Vi kunne også tenke oss hemper til å feste buksebeina i skolissene, slik at buksa ikke «glipper opp» når man bruker korte støvler.

Alt i alt: En god og funksjonell jaktdress, men som egner seg best i godvær og kortvarig regn.

Merk: Leverandøren har nylig lansert «Alaska Apex Pro» som har oppdatert APS-membran. Vi er åpne for at pro-utgaven holder vannet bedre ute enn fjorårets versjon.

Alaska M’s Apex APS Jacket BlindTech Invisible II.

PRODUKTFAKTA: To-lags jakke og bukse i polyester og nylon, med membran som har oppgitt til å ha en vanntetthet på opptil 20 000 mm vannsøyle. Myk, børstet overflate.

Finnes i kamuflasjemønster eller grønn, og både i dame- og herreutgave. Justerbar hette, leddede ermer. Nakkevarmer inne i hetta/ kragen. Justerbare mansjetter med borrelås.

PRIS: kr 1990,- (jakke) og 1490,- (bukse)

LEVERANDØR: Widforss AS, tlf. 33 99 42 42.

KARAKTER: 3

Powered by Labrador CMS