Hjortejakta nådde nye høyder i jaktåret 2021-2022, mens det ble felt det laveste antall elg på over 20 år. Arkivfoto: Torgeir W. Skancke

Ny fellingsrekord i hjortejakta

Aldri før har det blitt felt så mange hjort som under jaktåret 2021–2022. Antall skutte elger er på sin side det laveste siden 1990–1991.
23. mars 2022

I alt ble det skutt 52.800 hjort og 29.300 elg i jaktåret 2021/2022, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I løpet av de siste ti årene har antall skutte hjort økt med 43 prosent, mens antall skutte elg har gått ned med rundt 20 prosent, ifølge SSB.

Les også: Færre elg på statsallmenningene

Fra forrige jaktår til jaktåret 2021/2022 har fellingstallene for elg gått tilbake i alle fylker unntatt Oslo. For hjort er trenden motsatt med en økning i alle fylker med hjortejakt.

Vestland er det store hjortefylket der nesten halvparten av de felte hjortene ble skutt, Totalt ble 25.700 dyr felt under jakta i Vestland.

Flest elg ble felt i Steinkjer og Namsos, mens det ble skutt flest hjort i Sunnfjord og Kvinnherad.

(©NTB)

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå