Annonse

Elgen sliter med kosten

Du blir hva du spiser. Det gjelder også for elgen.

En del elger sør i Sverige finner ikke nok næringsrik mat, viser en omfattende norsk-svensk analyse. Resultatene vil være relevante for den norske hjorteviltforvaltningen, sier Hilde Karine Wam ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Hilde Karine Wam ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og elgforskere fra Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har nylig analysert 500 vomprøver fra elg.

Elgene ble felt i sju ulike regioner i Sør- Sverige under fjorårets elgjakt, i et landskap kjennetegnet av å være svært påvirket av menneskelig aktivitet.

– Fordi det også skjer en omdisponering av norske areal, vil resultatene være relevante for den norske hjorteviltforvaltningen, framhever Wam.

Så hva fant forskerne? Jo, at elgen mange steder sliter med å finne nok av den gode, næringsrike maten.

Viktig med kantsoner
Den sørsvenske elgen i undersøkelsen fordelte seg i tre ulike diettgrupper: * Naturkost (mest variert av de tre, mer bjørk og vier). * «Bondens marked» (grønnsaker fra fôring og lyng). * Barkost (mye furu, gran og einer).

Konklusjonen er at elgen må ha variert kost og være forsiktig med for mye barplanter og grønnsaker fra «bondens åker». Hvis ikke, vil kroppsvekten gå ned.

– På bestandsnivå fant vi at slaktevektene var høyest for elg på naturkost. For elgen vil det derfor være gunstig med skogskjøtsel som favoriserer kantsoner og variert innslag av viktige beiteplanter, sier Hilde Karine Wam.

Powered by Labrador CMS