Jaktskytter­anlegget som fikk alle til å smile

Åpning av et nytt jaktskytteranlegg er ikke hverdagskost. Desto større grunn til begeistring.
11. november 2019

Senterpartiordfører Anne Kristine Norman smiler, skamroser foreningen og klipper snor. Jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF smiler og overrekker bordvimpel fra forbundet. Fylkessekretæren smiler, foreningsleder Arnt Haugen smiler – og alle øvrig tilstedeværende er i perlehumør. Ny skytebaner i kongeriket er da heller ikke hverdagskost.


Ordfører Anne Kristine Norman, her flankert av foreningsleder Arnt Haugen, fikk æren av å åpne det nye jaktskytteranlegget på Hertåtangen i Sigdal kommune, 7. september

– Sigdal og Eggedal JFF får til ting! Det setter vi utrolig stor pris på, sier Sigdal-ordfører Norman, som går for gjenvalg og naturligvis benytter anledningen til å høste ytterligere stemmer overfor engasjerte sambygdinger. Kommunevalget er like om hjørnet, og hadde Sp-høvding Trygve Slagsvold Vedum vært til stede, ville han trolig ha føyd til at tilbudene må ligge nær der folk bor – over hele landet.

Ny elg- og trapbane

Vi er på Hertåtangen, inne på åsen nord for Prestfoss, kommunesenteret i Sigdal i Buskerud. Ny elg- og jegertrapbane, rett ved et strøkent klubbhus som deles med det lokale skytterlaget, er julekvelden og 17. mai på samme dag for distriktets storvilt- og småviltjegere. Ingen ting har større folkelig appell enn et moderne jaktskytteranlegg, eller er av større mentalhygienisk betydning. I alle fall ikke her. Grasrota i NJFF. Jakt er en viktig årsak til at mange bor i Sigdal og Eggedal.

All in

– Vi hadde en million på bok og besluttet å legge hele egenkapitalen i anlegget her på Hertåtangen. Vi skal jo ikke være noen bank, påpeker Haugen, foreningsleder siden 2014, samme år som prosjektet ble luftet for første gang. Da var ikke entusiasmen all verden, men i 2015 løftet styret saken igjen, og var langt bedre forberedt. Rundt 200 medlemmer tok bølgen.

– Da var det bare å hive seg rundt, humrer Haugen.

– Fire år fra tegnebrett til ferdig baneanlegg er rekordraskt, sa Vidar Nilsen, som kunne opplyse den smørblide forsamlingen om at mye av jobben hans i NJFF handler om å hindre at skytebaner blir nedlagt. Desto mer inspirerende med festdager som denne. Som det er altfor få av.


Med 700 dugnadstimer, et velvillig kommunestyre og lokalt næringsliv på laget, kan Tanja Tokerud (26) og foreningsleder Arnt Haugen ønske velkommen til den nye jegertrapbanen på Hertåtangen.

Laginnsats

Suksessformelen? Man kobler et positivt kommunestyre opp mot en entusiastisk grunneier, med et sterkt ønske om at det må skje noe i bygda. I tillegg får man det lokale næringslivet på laget, som blant annet stiller anleggsmaskiner til rådighet, og har en kjerne av foreningsmedlemmer som er villige til å legge sjela i baneprosjektet de neste tre-fire årene.

Moroa, inklusive 700 dugnadstimer, kom på 2,4 millioner kroner.

– Flere planer her, Haugen?

Byggetrinn to kan bli en skeet- eller sportingbane, smiler Arnt Haugen.

Men først mer bløtkake!


Trapbanen ligger i et idyllisk skogsterreng på åsen nord for kommunesenteret Prestfoss.

 

Emneord: 

Siste fra Jakt

Bukkejakt:

Våryr i Hampshire

Titusener av fotballsupportere tar i et normalår en langweekend i England for å se favorittlaget i Premier League. Andre tar turen over Nordsjøen for å kikke etter råbukk …

Jakt og Fiskesenteret tilbake for fullt

– Regjeringens beslutning om nedstengning av landet 12. mars, var det verst tenkelige tidspunktet på året for oss. Det var bare to dager før den viktigste kurshelga gjennom hele året, sier daglig leder Anders Storm Nilsestuen på Jakt og Fiskesenteret.

Stabilt antall ulv i Norge

I vinter ble det registrert 103–106 ulver i Norge. Antallet er uendret fra i fjor.

På forsiden nå