Hytteutbygging, Aurdalsåsen, Nord-Aurdal. Illustrasjonsfoto: Torgeir W. Skancke

Forskere bekymret for hytter i områder med villrein

Det er de siste fem årene bygget 123 nye hytter i områder som er regnet som spesielt viktige for villrein. Forskere mener det kan gi press for reinflokkene.
20. november 2019

Ifølge  Nationen frykter forskerne at byggingen kan bidra til å splitte opp reinens leveområder enda mer.

– Hjortedyr generelt, og reinsdyr mer spesielt, har et vidt spekter av responser på forstyrrelser. Blant annet unngår dyrene helt eller delvis å bruke områder hvor de forstyrres – slik at en over tid taper viktige beiteareal og trekkruter, sier forsker Olav Strand ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Ved inngangen til 2019 var det ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) registert 6.293 fritidsbygg i fjellområder som er definert som spesielt viktige for villrein. 123 av disse er bygd de siste fem årene. Det er om lag 35.000 villrein i fjellområdene i Sør-Norge.

Les også: Hytteberget del 1 - Hytte-Norge skviser villreinen.

Siste fra Jakt

Bukkejakt:

Våryr i Hampshire

Titusener av fotballsupportere tar i et normalår en langweekend i England for å se favorittlaget i Premier League. Andre tar turen over Nordsjøen for å kikke etter råbukk …

Jakt og Fiskesenteret tilbake for fullt

– Regjeringens beslutning om nedstengning av landet 12. mars, var det verst tenkelige tidspunktet på året for oss. Det var bare to dager før den viktigste kurshelga gjennom hele året, sier daglig leder Anders Storm Nilsestuen på Jakt og Fiskesenteret.

Stabilt antall ulv i Norge

I vinter ble det registrert 103–106 ulver i Norge. Antallet er uendret fra i fjor.

På forsiden nå