Rundt halvparten av ordførere i Norge har sluttet seg til proteser mot regjeringens oppfølgning av Stortingets vedtatte rovdyrpolitikk. Ill. foto: kjekol/iStockphoto

Rovvilt­opprøret mot Erna Solbergs regjering vokser

Rundt halvparten av ordførere i Norge har sluttet seg til protester mot regjeringens oppfølgning av Stortingets vedtatte rovdyrpolitikk.
13. september 2018

Nå har ordførere i fylker som Finnmark, Møre og Romsdal, Østfold og Sogn og Fjordane, sluttet seg til rovviltopprøret skriver Nationen

– Vi har store utfordringer med rovdyr her i Finnmark. Vi har både bjørn, jerv, gaupe og ørn som tar både rein og sau. Forvaltningen følger ikke opp forliket, sier Tanas ordfører Frank Martin Ingilæ (Ap).

I oppropet fra Finnmark skriver ordførerne at kvotene for rovdyrjakt blir satt for lave, og mener at registreringen av bjørnebestanden er for dårlig.

14. august sendte 46 av Trøndelags 47 ordførere brev til Erna Solberg, hvor de ba statsministeren sørge for ny kurs i rovdyrpolitikken. I ettertid har ytterligere 104 ordførere i Hedmark, Oppland, Nordland og Troms stilt seg bak oppropet.

Sentralt i kritikken fra de til sammen 150 ordførerne og kommunene står regjeringens beordring av den regionale rovviltnemnda til å gi mer plass til bjørn i Midt-Norge. Det var avisa Nationen som først omtalte saken.

Statsminister Erna Solberg skriver i en e-post til avisa at hun forstår at saken oppleves som en belastning.

– Rovdyrforliket som ble inngått med alle partiene som da satt på Stortinget, er det som ligger til grunn for forvaltningen av rovdyrbestanden. Nå skal vi se på informasjonen i brevet, heter det fra statsministerens kontor.

Ordførerne i de fire fylkene slutter seg dermed til 150 ordførere som tidligere har sendt brev til regjeringen, med krav om at rovviltforliket i Stortinget må følges opp. 

Brevet resulterte i et møte tidligere i september, der statsminister Erna Solberg (H) var lydhør for problemene rovdyrene førte med seg, men hun kom likevel ikke med konkrete løfter.

Emneord: 

Siste fra Jakt

– Rypas rødlistestatus bør endres

– Lirypas status som «nær truet» må vurderes på ny, ut fra den bestandssituasjonen som nå er avdekket. Det sier NJFFs viltkonsulent Webjørn Svendsen, etter av en fersk NINA-rapport viser klar vekst i bestanden.

Godt rypeår i Sør- og Midt-Norge

Årets rypejakt er over for de fleste. Hva ble status? Og hvordan stemte takseringsestimatene?

Tre ulveflokker sporet i Norge så langt i vinter

Overvåkingssesongen på ulv er i gang. Hittil i vinter er det sporet tre ulveflokker på snø i Norge.

På forsiden nå