Annonse

Stor pågang i Meråker:

Statskog har fortsatt mange jaktperler på lur

Antall søkere på småviltjakt har økt med 40 prosent etter at Meraker Brug for første gang er tilgjengelig via Statskog. Om du ikke er blant de heldige i år, er det ingen grunn til å fortvile. Statskog har mange bortgjemte jakt-perler med vesentlig mindre pågang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Statskog har nå gjort en tilfeldig trekning blant søkere der etterspørselen etter sesong- og ukekort overgår tilbudet. Øverst på lista over mest populære terreng troner Meråker.

– Vi starter med et forsiktig antall sesong- og ukekort i Meråker for å sikre bærekraftig forvaltning av viltbestandene. Dette er gode jaktterreng som har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med Statskogs oppkjøp, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog Jo Inge Breisjøberget.

– Mange oversette terreng

Fagsjefen forteller til Jakt og Fiske at Statskog disponerer svært gode terreng over hele landet, særlig for jegere som vil komme seg ut på en litt lengre tur.

– Vi har et vakkert land med fantastiske naturopplevelser. Man må også huske på at de vakreste stedene ofte er de man må bruke kroppen litt ekstra for å komme seg til, sier han.

5 andre jakt-perler

1. Bangdalen i Trøndelag

2. Børgefjell i Nordland (Grane, Hattfjelldal)

3. Lomsdal-Visten i Nordland

4. Rago i Salten i Nordland

5. Dividalen i Troms

Trender i endring

Hvilke av Statskogs områder som er populære, har forandret seg noe de siste årene. I år er presset mellom søknader og antall kort høyest i Meråker (Trøndelag), Ljørdalen (Trysil), Finnemarka (Drammensområdet) og Sølvverket (Kongsbergområdet). Alle disse områdene har godt over 20 søknader per tilgjengelige kort.

– Det er flest folk som bor på Sør- og Østlandet, og vi ser en tydelig at det er høyest press på jaktkort nær vei og hytter, sier Breisjøberget.

Den indre delen av Børgefjell har vært en svært populær destinasjon i en årrekke. Tidligere har det vært kø for å leie hyttene. I tillegg har området et lavt jaktrykk og ingen begrensninger i antall jegere som slipper til i jaktfeltet per dag.

– De siste årene har trenden snudd, og det er nå færre og færre som drar for å jakte på et så fantastisk sted som Børgefjell, sier han.

Skogsfuglen rykker opp

Det er ikke bare jaktområdene som opplever en endring i popularitet. Også hvilket vilt jegerne helst vil ha jaktkort på, endrer seg.

– Lirypa er det desidert mest populære viltet, med fjellrypa hakk i hel. Det er en stor forandring fra tiden før og under covid. Da var det mer populært å jakte skogsfugl, sier fagsjefen.

Han mener at folk reiste mindre under pandemien, og at skogen derfor ble det nærmeste jaktterrenget for mange jegere på Sør- og Østlandet. Skogsfuglen kan også trende som jaktbart vilt i år med mindre tilgang på rypejakt.

Kan komme flere kort

Statskog skal gjennomføre mer taksering og forbedret fangstrapportering for å se om flere kort i Meråker kan tilgjengeliggjøres innenfor rammen av bærekraftig høsting.

Powered by Labrador CMS