Annonse

Test av Sir Joseph Spike Hooded

Allsidig mellomjakke med ullfôr

Tsjekkiske Sir Joseph er ute med en forholdsvis lett mellomlags-/ytterjakke, hvor ull er brukt som isolasjonsmateriale. Det gjør den til en god allrounder.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Sir Joseph Spike Hooded

PRODUKTFAKTA: Mellomlags/ytterjakke. Inner- og ytterstoff i polyester (Softex Diamond RS og Softex 40D DWR) fôret med ull (Tirol Wool 100). YKK-glidelåser. To frontlommer og én brystlomme. Toveis glidelås for lufting i front. Ermer med halv, elastisk mansjett. Elastisk stramming nederst og i hette. Kan pakkes/komprimeres i venstre frontlomme. Vekt: str. L: 490 g. Temperaturanbefaling: +15-0°C. Kommer i fargene petroleumsblå (se testeksemplar), gul og mørk grå.

LEVERANDØR: Kårvatn Handelskompani AS, www.karvatn.com / www.fjellutstyr.no

Om vi holder oss til naturlig fyllmateriale, er dun det klart mest brukte i jakker av denne typen. Det er lett, svært komprimerbart og gir suveren isolering i forhold til vekt. Ulempene er at dun ikke er særlig glad i fuktighet, og tørker sakte. Det egner seg således best til bruk i lav aktivitet i kaldt og tørt vær.

Ull er tyngre og mindre komprimerbart, og gir mindre isolasjon i forhold til vekt. Fordelene er at ull gir ganske god varmeregulering, og isolerer brukbart selv i våt tilstand. Svette og fuktig vær er altså ikke krise. Dessuten er ull luktresistent. Og får jakka ei flenge, forsvinner ikke fôret med vinden.

Jakka har én brystlomme og to frontlommer med glidelås. En liten innerlomme hadde også vært å foretrekke. I frontlommene går glidelåsene motsatt vei av det som er vanlig, de åpnes altså nedenfra og opp. Litt uvant i starten, men noe jeg etter hvert satte pris på, da det er enklere å åpne/lukke lommene med én hånd.

Gode glidelåshemper er også til hjelp når de skal betjenes med votter/hansker på hendene. En litt høyere plassering av frontlommene hadde vært å foretrekke; går du med sekk, må du løsne hoftebeltet for å få tilgang.

Halsen når litt over haken, er passe tight og luner godt. Den regulerbare hetta følger hodebevegelsene og har plass til en tykk lue, eller sågar en hjelm. Forlenget ryggparti gir nødvendig beskyttelse øvre halvdel av setet. Jakka kan komprimeres og pakkes inn i den ene frontlommen. Det går, men du må jobbe litt for å få igjen glidelåsen.

Jakka er testet gjennom fire årstider. Produsentens temperaturanbefaling går fra + 15 – 0 °C. Over et visst aktivitetsnivå, har jeg opplevd jakka som et fornuftig plagg også på dager hvor temperaturen kryper ned mot ti blå. Den har forbedringspotensial på noen detaljer, men jeg konstaterer at den er et godt supplement til en mellomlagsjakke i dun, alt avhengig av vær og aktivitet.

Powered by Labrador CMS