Annonse

Flere virus utelukkes som årsak til hunde­sykdommen

Veterinærinstituttet utelukker flere virus i jakten på årsaken til den ukjente hundesykdommen.

Veterinærinstituttet har fått tilbake prøvesvar på flere undersøkelser av mage- og tarmvirus hos syke hunder. De kan utelukke flere virus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

– Vi mener nå å kunne stadfeste at valpesyke, circovirus og coronavirus ikke er sannsynlig årsak til de mye omtalte sykdomstilfellene på hund, opplyser Veterinærinstituttet.

Prøver testet for gjærsopp og muggsopp er også negative.

Foreløpige vurderinger viser at det har vært en tydelig økning av tilfeller med blodig diaré i det sentrale østlandsområdet fra rundt 20. august i år, ifølge Mattilsynet.

Siden 1. august har en rekke hunder blitt syke med symptomer som blodig diaré, oppkast og redusert allmenntilstand. Årsaken til sykdommen er ikke kjent, og flere hunder er døde.

Veterinærinstituttet hadde per fredag obdusert 14 av de døde hundene. Samtlige av disse viser samme tegn på blodig tarmbetennelse. I tillegg har til sammen elleve hunder fått påvist bakterien Providencia alcalifaciens.

Bakterien er påvist hos ti døde hunder samt hos én hund som fortsatt lever.

Ekspertene kan likevel ikke fastslå at det er Providencia alcalifaciens som er årsak til sykdommen. De har heller ikke fått klarhet i hva smittekilden er.

Hundeeiere anbefales fortsatt å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Råd til hundeeiere:

  • På grunn av en uavklart situasjon og flere sykdomstilfeller og dødsfall anbefales alle hundeeiere å følge disse rådene:
  • Begrens nærkontakt med andre hunder.
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.
  • Unngå at hunden snuser mye i grøfta hvor andre hunder har vært.
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs, bør unngås eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din til klinikken.

Kilde: Anicura, Mattilsynet

Powered by Labrador CMS