Seks av sju norske hunderaser er utrydningstruet

Kun én av Norges sju nasjonale hunderaser er ikke truet av utryddelse. De øvrige seks er i fare for å dø ut, til tross for ti år med forsøk på å redde dem.
11. juni 2021

Den eneste norske hunderasen som ikke står i fare for å forsvinne for godt, er norsk elghund grå, melder NRK.

– Vi er opphavsland til disse hundene og da har vi et spesielt ansvar overfor FN å bevare disse rasene, sier professor i husdyravl og -genetikk, Odd Vangen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

De øvrige norske hunderasene – som alle er utrydningstruet – er haldenstøver, hygenhund, norsk buhund, norsk elghund sort, norsk dunker og norsk lundehund.

For ti år siden ble det startet et prosjekt som skulle bidra til å ivareta de nasjonale hunderasene ved å fryse ned sæd for å sikre at genetikken ikke ble helt borte. Statistikken viser også en svak økning hos noen av rasene, men økningen er for svak til at man kan si at de er ute av faresonen.

Ifølge Vangen er en av årsakene at de norske hunderasene er typiske brukshunder og ikke avlet fram som rene selskapshunder. Mange av rasene er for eksempel avlet fram til bruk i jakt, men mangel på jegere, jaktområder og rekruttering av nye unge jegere gjør at populariteten daler.

Emneord: 

Siste fra Hund

Årets jakthund avlyst

Kåringen av Norges beste jakthund er avlyst i 2021. Årsaken er det store antallet jaktprøver som ble kansellert sist høst.

Hundebein trekkes tilbake etter påvist salmonella

Det er påvist salmonella i en type hundetyggebein solgt i flere dyrebutikker rundt om i landet. Produsenten trekker tilbake det aktuelle partiet.

Hunder avlives daglig ved svenskegrensa

Avlivning av valper som forsøkes å smugles inn i Sverige er blitt en vanlig foreteelse ved tollstasjonen ved Øresundbroen.

På forsiden nå